Melk tot wel tien weken houdbaar dankzij nieuw trucje

Wetenschappers hebben ontdekt dat een snelle verhitting en afkoeling van melk ervoor zorgt dat melk tot wel zeven weken langer houdbaar is.

Melk wordt doorgaans gepasteuriseerd. Hierbij worden grote hoeveelheden bacteriën die ziekten kunnen veroorzaken en zuivelproducten kunnen laten bederven, gedood. Na deze behandeling is melk tussen de twee en drie weken houdbaar.

Langer houdbaar
Wetenschappers komen nu met een nieuwe methode die nog veel meer bacteriën uit melk verwijdert. “Het is een aanvulling op pasteurisatie, maar kan de houdbaarheid van melk met wel vijf, zes of zeven weken verlengen,” vertelt onderzoeker Bruce Applegate.

Nieuwe behandeling
De onderzoekers plaatsten enkele druppels gepasteuriseerde melk – met daarin nog Lactobacillus– en Pseudomonas-bacteriën – in een verwarmde en onder druk staande kamer. Vervolgens verhoogden en verlaagden ze de temperatuur in de kamer heel snel met zo’n 10 graden Celsius. De temperatuur bleef echter onder de 70 graden (die nodig is voor pasteurisatie). De behandeling zorgde ervoor dat er nog meer bacteriën uit de melk werden gehaald en de melk tot wel 63 dagen langer meeging. “Met de behandeling haal je er bijna alles uit,” stelt Applegate. En de bacteriën die de behandeling overleven, zijn met zo weinig dat ze veel meer tijd nodig hebben om zich zodanig te vermenigvuldigen dat ze de kwaliteit van de melk kunnen aantasten.

Geen verschil
De onderzoekers lieten melk die deze behandeling had ondergaan en enkel gepasteuriseerde melk aan verschillende mensen proeven. Deze mensen proefden geen verschil. De onderzoekers willen nu gaan uitzoeken of ook melk die niet gepasteuriseerd is op deze manier van heel veel bacteriën kan worden ontdaan.

Melk die langer houdbaar is, kan resulteren in minder voedselverspilling. Tevens kan melk dan ook naar afgelegen plaatsen kan worden vervoerd zonder dat deze al kort na aankomst moet worden weggegooid.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd