Melkweg blijkt zo wit als sneeuw

Wetenschappers zijn er eindelijk in geslaagd om de kleur van onze Melkweg vast te stellen.

En wat blijkt? Onze Melkweg is wit. Een hele pure vorm van wit. Dat melden wetenschappers tijdens een bijeenkomst van de American Astronomical Society.

Troebel
Het vaststellen van de kleur van de Melkweg was nog niet zo gemakkelijk. Probleem is namelijk dat we er middenin zitten en allerlei gassen en stof onze blik op de Melkweg vertroebelen.

Filmpje

Bekijk hier een prachtig filmpje van de Melkweg.

Andere sterrenstelsels
Om toch een helder beeld van de kleur van onze Melkweg te krijgen, bestudeerden wetenschappers andere sterrenstelsels. Dat lijkt misschien raar, maar aan de hand van een metafoor legt onderzoeker Jeffrey Newman uit dat de aanpak helemaal niet zo vreemd is. Hij vergelijkt het met een situatie waarin u in een kamer zonder ramen zit en graag wilt weten wat voor weer het buiten is. “Je kunt niet zien wat er gebeurt, maar je kunt wel online kijken en de weersomstandigheden in een plaats waar deze vergelijkbaar zouden moeten zijn met die in jouw eigen plaats opzoeken.”

Wit
De onderzoekers richtten zich op sterrenstelsels die op de Melkweg leken. Bijvoorbeeld: met ongeveer dezelfde hoeveelheid sterren en dezelfde productie van sterren. En onze Melkweg blijkt wit: ongeveer net zo wit als verse sneeuw.

Sterrenstelsels zijn ruwweg in twee categorieën in te delen: rode sterrenstelsels die zelden sterren produceren en blauwe sterrenstelsels waar voortdurend nieuwe sterren ontstaan. Onze Melkweg zit daar een beetje tussenin. Dat wijst erop dat onze Melkweg nu weliswaar nog sterren produceert, maar langzaam maar zeker toch verandert in een rood sterrenstelsel. Oude sterren verbruiken hun brandstof en worden niet vervangen door jonge sterren. Het resultaat? De Melkweg wordt minder helder en een stuk saaier. Het duurt echter nog miljarden jaren voor het zover is.

Bronmateriaal

"Pitt Astronomers Determine Color of the Milky Way Galaxy" - Pitt.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door R. Hurt / NASA (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd