Melkweg bubbelt van nieuwigheid

Vrijwilligers hebben meer dan 5000 bubbels in de Melkweg ontdekt. En waar het bubbelt daar zijn nieuwe sterren te vinden.

De ontdekking is dit keer eens niet door ‘echte’ wetenschappers gedaan. In plaats daarvan mogen zo’n 35.000 vrijwilligers deze vondst op hun naam schrijven. Ze namen deel aan het Milky Way Project. Hierbij spitten vrijwilligers online door gegevens van de Spitzer-telescoop heen op zoek naar interessante zaken. In dit geval: bubbels.

Computer
En met succes. Normaal gesproken worden bubbels opgespoord door computerprogramma’s. Maar die zijn daar niet goed in. Vandaar dat de hulp van vrijwilligers werd ingeroepen. En zij wisten tot wel tien keer meer bubbels te vinden dan tijdens eerdere studies was gelukt.

Bubbels. Foto's: Caltech.edu.

Jonge sterren
De bubbels worden gemaakt door jonge, hete sterren. Deze blazen als het ware in de gassen en het stof dat ze omringt. Zo ontstaat een bubbel. “Deze resultaten doen vermoeden dat de Melkweg een veel actiever stervormingsgebied is dan gedacht,” concludeert onderzoeker Eli Bressert in een persbericht.

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs een brave ster hebben ontdekt?

Vragen
De resultaten bieden ook aanknopingspunten voor vervolgonderzoek. Zo zijn aan de randen van grote bubbels weer kleinere bubbels teruggevonden. De onderzoekers vragen zich dan ook af of de bubbels op zichzelf ook weer leven kunnen schenken aan nieuwe sterren. Een andere vraag is waarom zich aan beide zijden van het centrum van de Melkweg zo weinig bubbels bevinden. “We zouden verwachten dat hier heel veel sterren ontstaan, omdat het meeste dichte gas zich hier bevindt,” merkt Bressert op.

Dankzij de vrijwilligers hebben de onderzoekers hun handen dus weer vol. Tegelijkertijd zijn ze dankzij de vrijwilligers ook weer een stuk wijzer geworden.

Bronmateriaal

"Citizen Scientists Reveal a Bubbly Milky Way" - Caltech.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd