Melkweg en de Magelhaense Wolken blijken helemaal niet zo uniek te zijn

Een vergelijkbaar trio is nu op 180 miljoen lichtjaar afstand ontdekt!

Onze Melkweg is een spiraalstelsel dat vergezeld wordt door twee grote stergroepen die nog steeds nieuwe sterren voortbrengen: de Grote en Kleine Magelhaense Wolk. Het is een unieke verzameling sterrenstelsels. De meeste sterrenstelsels ter grootte van de Melkweg worden namelijk helemaal niet vergezeld door een sterrenstelsel dat nog sterren produceert. En onze Melkweg heeft er zelfs twee!

Gas
Dat zoiets zeldzaam is, komt waarschijnlijk doordat machtige sterrenstelsels zoals de Melkweg tijdens een ontmoeting met dergelijke stergroepen er wel voor zorgen dat deze van hun gas – waar sterren uit geboren worden – worden ontdaan. Dat de Melkweg de Kleine en Grote Magelhaense Wolk nog niet van de mogelijkheid tot stervorming heeft beroofd, komt waarschijnlijk doordat deze daar nog geen tijd voor heeft gehad: de twee stergroepen zouden relatief recent pas door de Melkweg zijn geannexxeerd.

Hier zie je de antennes van ALMA. Op de achtergrond zie je (links) een stukje van de Melkweg. Ook de Magelhaense Wolken zijn boven de antennes zichtbaar. Afbeelding: ESO / C. Malin (via Wikimedia Commons).

Nog zo’n trio
Al met al is het verhaal van de Melkweg en zijn compagnons dus best bijzonder. En toch is het onderzoekers nu gelukt om nog zo’n bijzondere verzameling stergroepen te vinden. En wel op 180 miljoen lichtjaar afstand.

Meer weten over ontmoetingen tussen sterrenstelsels?
Lees dan ook eens het uitgebreide achtergrondartikel dat hierover eerder op Scientias.nl is verschenen (met fantastische foto’s!).

NGC 2718
De onderzoekers ontdekten er een spiraalstelsel dat in veel opzichten op de Melkweg lijkt (NGC 2718) maar ook nog eens vergezeld wordt door twee dwergsterrenstelsels (NGC 4703 / NGC 4703B). En tussen die twee sterrenstelsels bevindt zich – net zoals tussen de Grote en Kleine Magelhaense Wolk – een brug van materie. Langs die brug ontstaan tal van nieuwe sterren.

Al met al zijn er dus nogal wat overeenkomsten tussen de Melkweg en de Kleine en Grote Magelhaense Wolk en het trio dat nu op 180 miljoen lichtjaar afstand is aangetroffen. Het doet vermoeden dat er ook overeenkomsten zijn tussen de manier waarop de Melkweg en de Magelhaense Wolken en het trio op 180 miljoen lichtjaar afstand zijn ontstaan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd