Melkweg is voor een derde van de wereldbevolking onzichtbaar

Het is prachtig om te zien: de grote verzameling sterren die we de Melkweg noemen. Maar zeker een derde van de wereldbevolking kan deze niet zien. De oorzaak? Lichtvervuiling!

Tot die conclusie komen wetenschappers uit de VS, Duitsland en Italië. Ze hebben een nieuwe kaart gemaakt van de lichtvervuiling wereldwijd. En de resultaten liegen er niet om. Lichtvervuiling blijkt een wereldwijd probleem te zijn dat alleen maar groeit.

Lichtvervuiling
Wanneer we op het oppervlak van de aarde een hoop lampen ontsteken, ontstaat een gloed die de sterren en andere objecten aan de hemel aan het zicht onttrekken. En dat noemen we lichtvervuiling. Wereldwijd is dat zo’n groot probleem dat maar liefst een derde van de wereldbevolking de Melkweg onmogelijk kan waarnemen.

Lichtvervuiling in Europa. Afbeelding: Falchi et al, Science Advances; Jakob Grothe / National Park Service / Matthew Price / CIRES / CU-Boulder.
Lichtvervuiling in Europa. Afbeelding: Falchi et al, Science Advances; Jakob Grothe / National Park Service / Matthew Price / CIRES / CU-Boulder.

Noorwegen en Italië
De lichtvervuiling is het ergst in landen als Singapore, Italië en Zuid-Korea. In het westen van Europa is lichtvervuiling ook een groot probleem: er zijn slechts kleine gebieden waar het ‘s nachts werkelijk donker wordt en die vind je met name in Schotland, Noorwegen en Zweden. Ook in de VS wordt het nauwelijks nog echt donker. Zo’n tachtig procent van de Amerikanen heeft de Melkweg al een hele tijd niet gezien. “We hebben hele generaties mensen in de VS die nog nooit de Melkweg hebben gezien,” stelt onderzoeker Chris Elvidge. “Het is heel belangrijk voor onze connectie met de kosmos en we zijn het kwijt.” Werkelijk donker wordt het nog in landen als Australië en Canada.

Bekijk het!

Met eigen ogen zien hoe groot het probleem dat lichtvervuiling heet, is? Bekijk hier de interactieve kaart!

Dieren in de war
“Ik hoop dat deze kaart ervoor zorgt dat mensen eindelijk hun ogen openen voor lichtvervuiling,” stelt onderzoeker Fabio Falchi. Lichtvervuiling onttrekt namelijk niet alleen de prachtige sterrenhemel aan het zicht. Kunstmatig licht kan ook verschillende organismen, bijvoorbeeld vogels, zeeschildpadden en insecten, in de war brengen. Bovendien is lichtvervuiling een groeiend probleem. Zeker nu wereldwijd gaandeweg wordt overgestapt op LED-licht. “Tenzij goed wordt nagedacht over LED-kleur en -lichtniveau kan deze overgang helaas leiden tot een 2 tot 3 keer heftigere gloed aan de nachthemel.”

Lichtvervuiling in de VS en omgeving. Afbeelding: Afbeelding: Falchi et al, Science Advances; Jakob Grothe / National Park Service / Matthew Price / CIRES / CU-Boulder.
Lichtvervuiling in de VS en omgeving. Afbeelding: Afbeelding: Falchi et al, Science Advances; Jakob Grothe / National Park Service / Matthew Price / CIRES / CU-Boulder.

Lichtvervuiling bestrijden is relatief gemakkelijk. Zorg ervoor dat een lamp alleen het gebied waarin zijn licht nodig is, beschijnt, zorg dat de lamp niet meer licht geeft dan nodig is. Of zet de lamp gewoon uit.

Bronmateriaal

"Milky Way now hidden from one-third of humanity" - University of Colorado Boulder

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd