Mens kan lichaamstemperatuur door meditatie laten stijgen

mediteren

Wetenschappers tonen voor het eerst aan dat het mogelijk is om met behulp van meditatie uw lichaamstemperatuur te bepalen. Met de meditatietechniek Tummo kunnen mensen hun lichaamstemperatuur flink laten stijgen.

Dat schrijven wetenschappers van de universiteit van Singapore in het blad PLoS ONE. De onderzoekers trekken hun conclusies op basis van een experiment onder Tibetaanse nonnen.

Tibet
De nonnen namen deel aan een unieke ceremonie in Tibet. Ze zaten in de kou (het was -25 graden Celsius) en hadden natte doeken om zich heen gewikkeld. Vervolgens gingen ze mediteren volgens de Tummo-techniek. Hun lichaamstemperatuur steeg tot wel 38,3 graden Celsius en de nonnen bleken in staat om de natte doeken om hun lichaam zo ondanks de kou te laten drogen.

Het westen
Een tweede experiment vond plaats onder westerlingen die zich de ademhaling die bij Tummo-mediteren hoort, eigen hadden gemaakt. Ook zij konden hun lichaamstemperatuur door meditatie laten stijgen, maar niet zo sterk als de nonnen in Tibet.

Hoe werkt het?
Maar hoe kunnen mensen hun lichaamstemperatuur nu laten stijgen door te mediteren? Daar zitten twee processen achter, zo stellen de onderzoekers. Ten eerste maakten de proefpersonen tijdens het mediteren gebruik van een ademhaling die leidt tot thermogenese oftewel de productie van warmte. Daarnaast beeldden de nonnen zich in dat zich nabij hun ruggenwervel vlammen bevonden. Zo voorkwamen ze dat hitte verloren gaat.

Het onderzoek kan implicaties hebben voor een grote groep mensen. Zo blijkt uit de experimenten dat proefpersonen die de ademhaling die bij Tummo-mediteren hoort, leerden, zich na afloop energieker voelden. Ook konden ze zich beter concentreren. “Niet-Tibetaanse mediterenden kunnen de ademhaling gebruiken om hun gezondheid te verbeteren en hun cognitieve prestaties te reguleren,” stelt onderzoeker Maria Kozhevnikov.

Bronmateriaal

"Mind Over Matter? Core Body Temperature Controlled by the Brain" - Universiteit van Singapore (via Sciencedaily.com).
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door M. Dolly (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd