Mens korter en ongezonder door landbouw

Toen de mens stopte met jagen en verzamelen en boer werd, had dat grote gevolgen. De mens werd kleiner en een tikje ongezonder.

“Veel mensen hebben zo’n beeld van de opkomst van de landbouw en het ontstaan van moderne beschavingen en ze gaan er daarbij gewoon vanuit dat een stabiele bron van voedsel mensen gezonder maakt,” stelt onderzoeker Amanda Mummert. “Maar de eerste landbouwers hadden te maken met een tekort aan voedingswaarden en hadden meer last van stress, waarschijnlijk omdat ze vertrouwden op specifieke gewassen in plaats van een divers dieet.”

Moedig
Het onderzoek van Mummert is een analyse van vele andere studies naar de gezondheid van (oude) mensen en laat zien dat overstappen op landbouw helemaal niet zo gemakkelijk ging. En dat de eerste landbouwers hele moedige mensen waren.

WIST U DAT…

Wereldwijd
Zo’n 10.000 jaar geleden stapten steeds meer mensen over op de landbouw. En het maakte niet uit waar ze woonden: alle mensen die de overstap maakten, werden korter en ongezonder. Niet alleen de stress en het nieuwe dieet eiste zijn tol. Mensen gingen geconcentreerd wonen en ziekten verspreidden zich gemakkelijker. Ook is het aannemelijk dat ziekten van dieren op mensen oversprongen.

Beter
Toen de mens de landbouw eenmaal een beetje onder de knie had, werd het beter. Maar pas zo’n 75 jaar geleden krabbelde de mens echt op: toen werden machines geïntroduceerd die de landbouw gemakkelijker maakten. “Mensen betaalden een hoge prijs voor de landbouw,” stelt onderzoeker George Armelagos. “Zeker als het gaat om de variatie in voeding. Zelfs vandaag de dag komt nog zo’n zestig procent van onze calorieën uit maïs, rijst en tarwe.”

Het idee dat mensen er met de overstap op landbouw in eerste instantie op achteruit gingen, is niet nieuw. Maar nu kan voor het eerst worden aangetoond dat het verband tussen landbouw en een slechtere gezondheid sterk is.

Bronmateriaal

"People grew shorter growing crops" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd