Mens maakte complex gereedschap veel eerder dan gedacht

Prehistorische mensen in het zuiden van Afrika waren veel eerder dan de Europeanen in staat om complexe gereedschappen te maken. Dat blijkt uit onderzoek. Wetenschappers schreven de techniek altijd toe aan de Europeanen die deze 20.000 jaar geleden ontwikkelden, maar de Afrikanen bleken het kunstje 55.000 jaar eerder al onder de knie te hebben.

Het gaat om een techniek waarbij mensen met behulp van een scherp voorwerp druk uitoefenen op een steen. Door die druk kunnen kleine scherven tamelijk precies worden weggehakt. Door deze techniek te gebruiken kon de prehistorische mens de dikte, de scherpte en de vorm van de steen – die later dienst moest doen als mes of speer – veel beter bepalen.

WIST U DAT…

De onderzoekers vonden in een grot in het huidige Zuid-Afrika diverse stenen die met behulp van deze techniek zijn bewerkt. De stenen zijn inmiddels gedateerd en blijken 75.000 jaar oud te zijn. Dat betekent dat de techniek al 55.000 jaar langer bestaat dan gedacht.

“De vondst is belangrijk, omdat het laat zien dat moderne mensen in Zuid-Afrika de vaardigheden om gereedschappen te maken al zeer vroeg beheersten,” meent onderzoeker Paola Villa. De wetenschappers vermoeden dat de techniek in Afrika ontstaan is en pas vele jaren later door de mensen in Europa, Australië en het noorden van Amerika is overgenomen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd