Mens wordt angstiger door Opsporing Verzocht dan door CSI

De angst die mensen hebben om het slachtoffer te worden van een misdaad, wordt mede beïnvloed door de series die ze kijken. Dat blijkt uit onderzoek. Mensen die dol zijn op CSI zijn bijvoorbeeld veel minder angstig dan mensen die liever naar Opsporing Verzocht kijken. Het verschil: fictie versus non-fictie. Het echte werk maakt ons grotere angsthazen.

De onderzoekers bestudeerden het kijkgedrag van honderden volwassenen. De proefpersonen moesten vragen beantwoorden over wat ze op televisie keken. Mensen die vaker naar misdaadseries keken, waren niet direct angstiger dan mensen die zich enkel aan soaps en dramaseries verlekkerden. Pas wanneer de misdaden die op televisie plaatsvonden gebaseerd waren op waargebeurde verhalen werden mensen angstiger.

Waargebeurde angst
Hoe vaker mensen waargebeurde misdaadseries bekeken hoe banger ze waren zelf een keer het slachtoffer te worden van een misdaad. Ook hadden ze minder vertrouwen in het rechtssysteem en gaven ze aan het idee te hebben dat het aantal criminele acties toenam.

Fictieve moed
Mensen die vaker naar fictieve series keken, hadden geen grotere angst om slachtoffer te worden van een misdaad. Ook hun vertrouwen in het rechtssysteem werd door series als CSI niet aangetast. Opvallend detail: hoe meer deze mensen naar de misdaadseries keken, hoe meer ze in de doodstraf begonnen te zien.

Realistisch
Onderzoeker Lisa Kort-Butler denkt wel te weten waarom mensen zich door waargebeurde verhalen zo op stang laten jagen. De waargebeurde verhalen bieden – in tegenstelling tot de meeste fictieve series – een realistischere kijk op de zaak. Ook bieden ze niet alleen de dramatiek, maar ook de context: interviews met slachtoffers, familie en vrienden. Dat kan gevoelens van angst aanwakkeren.

Snelle misdadigers
Het feit dat waargebeurde series meestal aantonen dat misdadigers de politie altijd een stap voor zijn, helpt ook niet mee. “Kijkers gaan daardoor twijfelen of de autoriteiten wel in staat zijn om de misdadiger te stoppen voor het te laat is.”

Dat de fans van series als CSI door toedoen van hun serie meer in de doodstraf gaan zien, is ook te verklaren. “De series richten zich op de meest ernstige misdaden en criminelen krijgen hun verdiende loon. Daardoor kan de kijkers steun voor de doodstraf door de dramaseries versterkt worden.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd