Menselijk stofje geneest muis van HIV-achtig virus

Wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd om een dier van een HIV-achtig virus te genezen zonder dat daar antivirale middelen aan te pas kwamen. Ze wisten het virus uit het systeem van muizen te verdrijven door de dieren enkele menselijke proteïnes toe te dienen. Deze proteïnes gaven het immuunsysteem een boost. Binnen zestig dagen waren de dieren genezen.

De wetenschappers zorgden ervoor dat de muizen een virus onder de leden kregen dat zich net zo gedraagt als HIV in mensen. “Het virus overweldigt de dieren,” vertelt onderzoeker Marc Pellegrini. “Normaal gesproken komen muizen niet meer van dit virus af.” Maar de menselijke cellen deden wonderen.

SOCS3
Hoe kan dat? Het heeft alles te maken met het proteïne SOCS3. Dit proteïne remt het immuunsysteem bij acute infecties af. Dat moet wel, want anders loopt het immuunsysteem te hard van stapel en begint het ook de goede cellen te beschadigen. Maar de acties van SOCS3 worden problematisch als het lichaam een overweldigende infectie zoals HIV moet bestrijden. Dan wordt het immuunsysteem namelijk te vroeg afgeremd.

WIST U DAT…

Interleukin 7
Het proteïne interleukin 7 zorgt ervoor dat er geen SOCS3 meer wordt geproduceerd en geeft het immuunsysteem dus een boost. Wetenschappers dienden de zieke muizen deze proteïnes toe en met succes: de immuuncellen namen rap in aantal toe en begonnen de infectie aan te pakken.

Probleem
Maar al snel stuitten de wetenschappers op een probleem: het immuunsysteem werd niet afgeremd. De muizen werden genezen, maar begonnen nu auto-immuunziektes te ontwikkelen. De onderzoekers laten zich echter niet uit het veld slaan. Ze vermoeden dat het mogelijk moet zijn om medicijnen te ontwikkelen die SOCS3 slechts voor korte tijd op non-actief zetten.

De onderzoeksresultaten zijn bijzonder hoopgevend, zo geeft ook expert Sharon Lewin aan. “Een virus stoppen zonder antivirale middelen is iets wat we nog nooit gezien hebben.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd