Menselijke cellen reizen wel vijf keer sneller door zich vooruit te slingeren

“Ik was echt geschrokken toen ik zag hoe snel een cel bewoog.”

Aan het woord is onderzoeker William Wang. Samen met zijn collega’s observeerde hij in een nieuwe studie de snelheid waarmee menselijke cellen zich door bindweefsel rondom organen voortbewegen. En het blijkt dat menselijke cellen zich wel vijf keer sneller kunnen verplaatsen dan gedacht. De onderzoekers stellen dat kanker zich mogelijk op deze manier verspreidt.

In dit gifje is de katapult beweging van de cellen te zien. De cellen verplaatsen zich op deze manier vijf keer sneller dan tot op heden waargenomen. Afbeelding: William Wang

Katapult
De cellen komen zo snel vooruit door zich als het ware vooruit te ‘slingeren’. De cellen trekken aan het omringende weefsel en gebruiken die spanning om zich te lanceren. Je kunt dit vergelijken met het effect van een katapult. De onderzoekers noemen het fenomeen dan ook ‘katapultmigratie’. “We ontdekten dat cellen zich op deze aparte manier kunnen voortbewegen, waardoor ze zich veel sneller verplaatsen dan tot nu toe gedacht,” zegt onderzoeker Brendon Baker.

In 3D
De onderzoekers observeerden de celbeweging in een speciaal ontworpen 3D-omgeving. Onderzoek op het gebied van celmigratie gebeurt meestal onder een microscoop, op een plat petrischaaltje. Maar volgens de onderzoekers levert dit geen volledig beeld op. “Deze vlakke, tweedimensionale oppervlakken lijken helemaal niet op de structuur en het gedrag van echte weefsels,” vindt Wang. Daarom creëerden de onderzoekers een 3D-omgeving, die de realiteit zo dicht mogelijk benadert.

De meeste organen kunnen in twee delen worden opgesplitst: elementen zoals zakjes, kanalen en klieren die samen het parenchym worden genoemd, en het omliggende bindweefsel dat het bloedvatenstelsel ondersteunt. Kankercellen die binnen het parenchym blijven, kunnen doorgaans door middel van een chirurgische ingreep worden verwijderd. Maar wanneer de cellen in het omringende bindweefsel terecht komen, vormen ze een veel grotere bedreiging. “Het is deze verspreiding van de kanker waar de meeste mensen aan komen te overlijden,” zegt Baker. “De cellen breken door het parenchym en het omringende steunweefsel heen en bereiken op die manier bloed of lymfevaten.” In de toekomst hopen de onderzoekers dat de waargenomen katapultmigratie gebruikt kan worden door gezonde cellen die het weefsel kunnen herstellen.

Bronmateriaal

"Speedy “slingshot” cell movement observed for the first time" - University of Michigan

Afbeelding bovenaan dit artikel: William Wang

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd