Mensen aan elkaar koppelen maakt gelukkig

hart

We kennen ze allemaal wel: van die mensen die niets liever doen dan anderen aan elkaar koppelen. Wat drijft ze toch? Nieuw onderzoek schept duidelijkheid en wat blijkt: het is grotendeels eigenbelang. Koppelen maakt namelijk gelukkig.

Twee vrienden of zelfs twee vreemden aan elkaar koppelen: sommige mensen draaien er hun hand niet voor om. En ze doen het niet één keer, maar tig keer. Zelfs het feit dat de meeste van deze koppelacties mislopen, kan ze er niet van weerhouden om toch opnieuw twee mensen tot elkaar te veroordelen. Hoe komt dat?

WIST U DAT…

…mannen zeven procent langzamer lopen als ze met hun geliefde op stap zijn?

Trots en ego
Onderzoekers gebruikten vragenlijsten, experimenten en computerspelletjes om dat te achterhalen. Ze concluderen dat koppelen de koppelaar gelukkig maakt. Dat geluk kan diverse bronnen hebben. “Er zijn meerdere redenen waarom mensen koppelen,” benadrukt onderzoeker Lalin Anik. Zo kunnen koppelaars trots zijn, omdat zij in tegenstelling tot anderen de klik die er tussen twee mensen kan zijn, herkennen. Daarnaast voelt koppelen wellicht goed, omdat het wel zo aardig is om twee eenzame zielen aan elkaar te verbinden. En dan speelt ook het ego van de koppelaar nog een rol. “Mensen vinden het geweldig om de persoon te zijn die twee pasgetrouwden of twee succesvolle zakenpartners aan elkaar koppelde.”

Het beste gevoel
Uit het onderzoek van Anik blijkt verder wanneer koppelaars het beste gevoel aan een koppelactie overhouden. Dat is wanneer ze twee mensen aan elkaar koppelen die goed bij elkaar passen en die elkaar zonder de koppelaar nooit ontmoet zouden hebben.

Anik en collega’s zetten het onderzoek voort. Zo willen ze nu gaan achterhalen wat een mislukte koppelactie met de emoties en reputatie van de koppelaar doet.

Bronmateriaal

"Matchmaking Carries Its Own Rewards" - Duke.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Colin Campbell (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd