Mensen droegen duizenden jaren geleden al kleurrijke kleding

Deze kleuren maakten ze van plantaardige en dierlijke materialen.

Zelfs duizenden jaren terug hielden mensen al van vrolijk gekleurde kleding. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports. De onderzoekers bogen zich over oude textielmonsters afkomstig uit China en Peru om meer te weten te komen over de destijdse klederdracht.

Textielmonsters
Eén van de textielmonsters is afkomstig uit de Chinese stad Niya en is meer dan 2000 jaar oud. Het monster was waarschijnlijk ooit onderdeel van een hemd. Het andere textielmonster komt uit Peru en stamt uit 1100 tot 1400 na Christus. Het kledingstuk waar dit laatste monster ooit deel van uitmaakte is waarschijnlijk gemaakt door de Ichma; een inheemse bevolkingsgroep die na de Inca’s in Peru woonden.

Kleuren
Het is niet gemakkelijk om enig bewijs van vrolijke kleurtjes in oude kleding aan te tonen. “Wat vroeger kleurrijk was, is nu meestal vies, grijs en bruin,” zegt onderzoeker René Csuk. In het verleden werden er alleen natuurlijke kleurstoffen gebruikt. En door de tand des tijds zijn deze natuurlijke kleurstoffen vergaan door licht, lucht en water. Voor het maken van de kleuren, gebruikten mensen onder andere planten. “De wortels van de plant Meekrap werden bijvoorbeeld gebruikt om rode kleuren te maken,” somt onderzoeker Annemarie Kramell op. “En gemalen omhulsels van walnoten voor bruine tinten.” Zelfs in die tijd gebruikten mensen allerhande materialen om verschillende tinten te mengen.

Met behulp van hun nieuwe methode konden de onderzoekers de originele kleuren achterhalen. Afbeelding: Annemarie Kramell

Analyse
Om de eigenschappen van de textielmonsters boven tafel te krijgen, ontwikkelden de onderzoekers een nieuwe analysemethode. Op deze manier konden ze achterhalen welke materialen er voor welke kleuren werden gebruikt. Met behulp van moderne spectroscopie slaagden de onderzoekers erin om de samenstellingen van kleurstoffen uit de historische textielmonsters helder in beeld te krijgen. Het monster werd daarvoor geplaatst in een systeem dat ‘Technovit 7100’ heet. Dit systeem wordt ook gebruikt voor bijvoorbeeld medisch onderzoek naar menselijk weefsel. Het voordeel is dat complexe monsters met deze methode op microschaal bestudeerd kunnen worden. “We kunnen zelfs onderscheid maken tussen twee draden die oorspronkelijk verschillende kleuren hadden,” zegt Csuk.

De onderzoekers ontdekten in zowel het textielmonster uit China als uit Peru, indigo (blauwachtige) kleurtinten. De onderzoekers concluderen dat de nieuwe methode meer inzicht schept in hoe culturen uit het verleden kleding fabriceerden.

Bronmateriaal

"New study shows people used natural dyes to colour their clothing thousands of years ago" - Martin Luther University Halle-Wittenberg

Afbeelding bovenaan dit artikel: Annemarie Kramell

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd