Mensen zijn te identificeren aan de hand van hun hersengolven

Elk brein reageert anders op specifieke plaatjes en op basis van die reactie (de hersengolven) is het mogelijk om mensen met 100 procent zekerheid te identificeren.

Wetenschappers verzamelden 50 mensen en zetten ze een soort mutsje op om de hersenactiviteit te meten. Vervolgens lieten ze de proefpersonen 500 plaatjes zien. Die plaatjes waren zorgvuldig uitgekozen; elk plaatje riep van persoon tot persoon een unieke respons op. “Wanneer je honderden afbeeldingen verzamelt, waarvan je weet dat elke persoon er andere gevoelens bij heeft, dan kun je aan de hand van de hersenactiviteit heel accuraat vaststellen welke persoon naar de plaatjes kijkt,” vertelt onderzoeker Sarah Laszlo.

Plaatjes
De onderzoekers lieten de proefpersonen naar de plaatjes kijken. Vervolgens keken ze of het werkelijk mogelijk was om aan de hersenactiviteit van de proefpersonen in reactie op verschillende plaatjes te achterhalen met welke proefpersoon ze te maken hadden. En dat lukte. In 100 procent van de gevallen konden de onderzoekers de proefpersonen door alleen naar hun hersengolven te kijken, identificeren.

WIST JE DAT…

…je ook te identificeren bent aan de hand van je microbioom?

97 procent
Het is niet voor het eerst dat de onderzoekers dit experiment uitvoeren. In 2015 deden ze het ook al eens. Toen wisten ze in 97 procent van de gevallen aan de hand van hersengolven mensen te identificeren. In die studie kregen mensen echter alleen woorden te zien, geen plaatjes. Tijdens het nieuwe onderzoek werden zowel plaatjes als woorden getoond. En dat resulteerde dus in een accuraatheid van 100 procent. Een belangrijke stap, vindt Laszlo. “Want we stellen ons voor dat deze technologie gebruikt kan worden voor beveiligingsdoeleinden.” Ze denkt dan niet direct aan de beveiliging van je telefoon of huis, maar eerder aan de beveiliging van het Pentagon of andere belangrijke gebouwen. Nu is het niet ongewoon dat mensen dergelijke gebouwen pas binnen kunnen gaan als hun vingerafdruk gescand is. Maar in de toekomst kan die vingerafdruk wel eens moeten wijken voor hersengolven. “En dan wil je niet in 97 procent, maar in 100 procent van de gevallen accuraat zijn,” stelt Laszlo.

Identificatie aan de hand van hersengolven heeft diverse voordelen die boven de voordelen van bijvoorbeeld de vingerafdruk uitstijgen. Zo zijn hersengolven bijvoorbeeld ‘te resetten’. “Als iemands vingerafdruk gestolen is, kan die persoon geen nieuwe vinger laten groeien om de gecompromitteerde vingerafdruk te vervangen, de vingerafdruk van die persoon is voor altijd gecompromitteerd.” Met hersengolven zul je dat probleem niet snel hebben. “Zelfs als het aanvallers lukt om een ‘hersenafdruk’ te stelen, kan degene die bestolen is die hersenafdruk ‘resetten’.” Bijvoorbeeld door naar een andere verzameling plaatjes te kijken.

Bronmateriaal

"" -

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd