Mensen op Paaseiland aten ratten

paaseiland

Het klinkt misschien niet erg smakelijk, maar de bewoners van Paaseiland aten voornamelijk ratten. Dit blijkt uit een analyse van 41 kaken van gestorven eilandbewoners.

Het komt als een verrassing, want traditioneel gezien halen Polynesiërs hun voedsel uit de zee. Waarschijnlijk weerhielden steile kliffen en koude wateren de Polynesiërs ervan om vissen te vangen, waardoor de eerste inwoners van Paaseiland zich richtten op ratten. Dit staat in het paper dat verschijnt in het Journal of Archaeological Science.

Bloedrood randje

Paaseiland is een openluchtmuseum met een bloedrood randje. In 1600 woonden er ongeveer 8.000 mensen op Paaseiland, maar tegen 1877 waren er nog maar 111 oorspronkelijke Rapa Nui-mensen over op dit eiland. Het jaar 1862 vormt een dieptepunt, toen Peruaanse slavenhandelaars 1500 inwoners ontvoerden en/of doodden. Uiteindelijk mochten vijftien overlevenden weer terug, maar deze inwoners brachten tuberculose en pokken naar het eiland. Het gevolg: nog meer doden.

Maar hoe kwamen de ratten op Paaseiland? Onderzoeker Amy Commendador van de staatsuniversiteit van Idaho vermoedt dat de ratten bewust werden geïmporteerd en dus niet ‘stiekem’ meereisden aan boord van de Polynesische bootjes. Eenmaal op Paaseiland werden de ratten losgelaten en verspreidden ze zich snel.

Dit laatste bleek geen slimme zet te zijn. Mogelijk droegen de ratten deels bij aan de ontbossing van het eiland, waardoor Paaseiland in de loop der jaren steeds minder vruchtbaar werd. Door de snelle bevolkingsgroei nam het houttekort toe, waardoor na 1600 geen boom meer voorkwam op Paaseiland. Verschillende stammen begonnen bij elkaar te plunderen en de slachtoffers werden opgegeten.

Overigens aten de inwoners van Paaseiland niet alleen maar ratten, maar ook kippen en planten. Kortom, het dieet was gelukkig wel enigszins gevarieerd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd