‘Mensen veranderen het weer in Azië’

De regentijd in Azië is veranderd. En wetenschappers wijten dat in een nieuwe studie aan de mens.

De regentijd is er nog steeds, maar tussen 1950 en 2000 is er een hoop veranderd. Zo ontvang het noorden en midden van India minder regen, terwijl Pakistan, maar ook het zuiden en het noordwesten van India juist meer regen zagen vallen.

Deeltjes
Hoe kan dat? Wetenschappers bestudeerden de kwestie en leggen de schuld nu bij de mens. Of beter gezegd: bij de deeltjes die door toedoen van ons in de lucht belanden.

WIST U DAT…

…vleermuizen regen haten? Lees hier waarom!

Over de moesson
De moesson ontstaat doordat vochtige lucht vanaf de Indische Oceaan en de Arabische Zee naar het zuiden van Azië drijft. Daar is het warm en dus stijgt de lucht op. Die lucht koelt af en levert neerslag. De moessonwinden zijn daarbij van groot belang. Ze ontstaan doordat het noordelijk halfrond meer energie van de zon ontvangt dan het zuidelijk halfrond. De lucht boven India warmt daardoor sneller op dan de lucht boven water. De lucht gaat daardoor van zee naar land waaien: van een hogedruk naar een lage druk. Zo ontstaan de moessonwinden die de lucht boven zee naar Azië brengen.

Aerosol
Wetenschappers bestudeerden de hoeveelheid regen die tussen 1951 en 1999 viel. Vervolgens gebruikten ze verschillende simulaties waarin gekeken werd hoe de moesson werd aangetast door aerosolen of broeikasgassen of natuurlijke krachten of al die factoren samen. De onderzoekers concluderen dat aerosolen de boosdoener zijn.

WIST U DAT…

…de Nederlandse zomer van 2011 de natste in een eeuw tijd was?

Minder wind
Aerosolen zijn kleine deeltjes in de lucht. Een deel van die deeltjes belandt daar door toedoen van de mens: denk aan roet en sulfaat. De onderzoekers stellen nu dat de deeltjes ervoor zorgen dat de zon minder goed bij het Indisch Subcontinent kan komen. Hierdoor is het hier minder warm en vertraagt de moessonwind. Het resultaat: de regen valt in de oceaan en het zuiden van India in plaats van het noorden en midden van Azië, zo schrijven de onderzoekers in het blad Science.

De onderzoekers moeten toegeven dat er nog wel wat losse eindjes zijn. Zo blijkt uit de simulaties dat het zuiden van China eigenlijk droger zou moeten worden. Maar dat is niet het geval. Nader onderzoek moet die ongerechtigheden in het onderzoek verklaren en de conclusies aanscherpen.

Bronmateriaal

"Aerosols Altered Asian monsoons" - Sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ilya (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd