Mensen zijn gemaakt om blootvoets te rennen

Wij mensen zijn geboren om op twee benen te lopen. Er zijn echter wetenschappers die ervan overtuigd zijn dat wij – evolutionair gezien – zouden moeten rennen. Antropoloog Dan Lieberman is er één van. Alleen komt hij na onderzoek tot een nog verrassender conclusie: we zijn bedoeld om te rennen, maar dan wel op blote voeten.

Onze voorouders hadden er absoluut baat bij om te kunnen rennen. Zo konden ze zelf vluchten voor grote dieren en de kleinere tijdens de jacht achterna zitten. Maar hoe zit dat tegenwoordig? Lieberman was er wellicht niet opgekomen om dat te onderzoeken, ware het niet dat een man die altijd zonder schoenen rent hem tijdens een lezing het hemd van het lijf vroeg. De meeste vragen kon Lieberman niet beantwoorden. De wetenschapper besloot de man mee te nemen naar het laboratorium en daar dan maar op zoek te gaan naar de antwoorden.

Lieberman liet de man op een ijzeren plaat lopen. Deze plaat kon de kracht waarmee de voet tijdens het rennen op de grond ‘botst’ meten. “De meeste renners landen op hun hiel en verkrijgen daarbij een plotselinge impuls, een enorme kracht,” vertelt Lieberman. “Dus het is alsof iemand je met een hamer die zo’n anderhalf tot drie keer het lichaamsgewicht heeft op de hiel slaat.” Dat zijn enorme krachten die natuurlijk invloed hebben op het lichaam. Maar tot verrassing van Lieberman bleek dat de man zonder schoenen aan veel minder last had van die kracht. Lieberman ontdekte dat renners met schoenen aan op hun hiel landen. Renners zonder schoenen aan landen eerst op de bal van hun voet en daarna op de hiel.

Lieberman bestudeerde ook mensen die eerst altijd op schoenen hebben gelopen en later besloten blootvoets door het leven te gaan. Zij bleken hun manier van rennen daaraan aangepast te hebben. De reden is simpel. “Het is het vermijden van pijn. Het is heel gemakkelijk om te doen. Ik bedoel: je lichaam vertelt je wat je moet doen.” Mensen die met sportschoenen aan rennen, hebben ook minder last van de klap. Hun schoenen dempen die krachten namelijk. Dat wil echter niet zeggen dat dat beter is. “Het blijkt dat de manier waarop mensen met blote voeten rennen minder energie verbruikt.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd