Meren zijn oververzadigde koolstofbronnen

Opgewarmde meren stoten grote hoeveelheden CO2 uit. Dit beweert Sarian Kosten van de Wageningen Universiteit. Die uitstoot versterkt de klimaatverandering. De meren zijn overzadigd met koolstofdioxide. “Dit betekent dat het eigenlijk koolstofbronnen zijn”, legt Kosten uit.

Kosten onderzocht de invloed van het klimaat op de ecosystemen van ondiepe meren in Zuid-Amerika. Daarbij keek ze onder meer naar de hoeveelheid opgelost koolstofdioxide in die meren. Uit het onderzoek blijkt dat de meren vol koolstofdioxide zitten.

Wanneer het water verdampt, komt koolstofdioxide vrij in de atmosfeer. Die relatie met de temperatuur is volgens Kosten voor het eerst op zo’n grote schaal aangetoond. De gevonden afhankelijkheid kan belangrijke gevolgen hebben. Koude meren zullen volgens Kosten door opwarming waarschijnlijk meer koolstof uitstoten. Die uitstoot jaagt vervolgens de opwarming verder aan. Dit effect is tot nu toe niet meegenomen in de klimaatmodellen van het IPCC.

Hoe die oververzadiging precies ontstaat is niet helemaal duidelijk. Een stijgende temperatuur stimuleert algengroei en dus de opname van CO2. Maar tegelijk neemt de respiratie ook toe en dus komt er meer CO2 vrij. “De afbraak versnelt kennelijk meer dan de productie. Daardoor bouwt zich CO2 op en gaan meren koolstof uitstoten”, aldus Kosten.

Bronmateriaal

Persbericht Wageningen Universiteit

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd