Ontdek de eilandjes van Lagerhans op een unieke manier

eilanden

Heeft u wel eens gehoord van de eilandjes van Langerhans? Nee, het is geen eilandengroep in de Stille Zuidzee. Deze eilandjes zijn insulineproducerende cellen in de alvleesklier. Wetenschappers van het UMCG en LUMC hebben complete celstructuren van de ‘eilandjes’ in kaart gebracht. Op een Google Maps-achtige manier kunnen onderzoekers nu inzoomen op de kleinste celonderdelen. De omgeving van de celonderdelen wordt hierdoor niet uit het oog verloren. Via een bepaald model krijgen onderzoekers voor het eerst inzicht in het ontstaan van diabetes type 1.

Aanval op eilandjes
Door een vergissing van het afweersysteem bij mensen met diabetes 1 worden de eilandjes van Langerhans aangevallen. De bètacellen worden door deze aanvallen vernietigd en kunnen dan geen insuline meer aanmaken. De patiënten zijn hierdoor afhankelijk van insuline-injecties. De precieze oorzaak hiervan is nog niet bekend.

Wist u dat…

…ratten met diabetes genezen kunnen worden door eigen stamcellen in te zetten?

Onderzoekers willen nu meer inzicht krijgen in het ontstaan van diabetes type 1 . Zij hebben daarom complete eilandjes tijdens diabetesontwikkeling in een ratmodel met ongekende resolutie in kaart gebracht en geanalyseerd. Met een elektronenmicroscoop kan de samenstelling en opbouw van cellen in hoge resolutie afgebeeld worden. Een nadeel hiervan is dat slechts een gedeelte van de cel bekeken kan worden. Het grotere geheel wordt echter niet afgebeeld. Door speciale opnametechnieken wordt het nu mogelijk om losstaande foto’s tegen elkaar aan te leggen om zo een groter overzicht te verkrijgen.

Verder onderzoek
Door deze techniek kunnen de eilandjes van Langerhans in een rat in beeld worden gebracht in de verschillende stadia van diabetes type 1. De onderzoekers kunnen inzoomen in weefsel, cellen, celorganellen en macromoleculen. Via onderzoek kwamen de wetenschappers erachter dat in de bètacellen van ratten met diabetes kleine virusachtige deeltjes voorkomen. Nader onderzoek toonde aan dat dit opstapeling van glycogeen is, wat veroorzaakt kan worden door verhoogd bloedsuiker tijdens diabetes.

Zelf inzoomen? Gebruik de kaart hieronder of ga naar de website van het LUMC.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd