Meteoriet die boven Rusland explodeerde, geanalyseerd: kans op herhaling lijkt groter dan gedacht

explosie

Wetenschappers hebben de meteoriet die in februari van dit jaar boven Tsjeljabinsk explodeerde grondig geanalyseerd en zo een beter idee gekregen van de gevolgen die een kleine meteorietinslag op onze planeet kan hebben. Ook stellen ze dat de kans op een dergelijke meteorietinslag veel groter is dan gedacht.

Uit de analyse blijkt dat de twintig meter grote meteoriet met een snelheid van negentien kilometer per seconde door de atmosfeer kwam zetten. Op het moment dat deze door de atmosfeer heen kwam, explodeerde de meteoriet. De meeste brokstukken ontstonden op zo´n negentien kilometer boven het aardoppervlak. Op dat moment was de gloeiendhete meteoriet vanaf de aarde gezien helderder dan de zon. Zelfs voor mensen die het spektakel van grote afstand – meer dan 60 kilometer – aanschouwden.

Puin
Door de extreme hitte verdampten veel brokstukken nog voordat ze op aarde landden. Maar wetenschappers vermoeden dat 4000 tot 6000 kilo puin van de meteoriet toch nog het aardoppervlak heeft gehaald.

WIST U DAT…

…één van de grootste brokstukken van de meteoriet onlangs uit een Russisch meer werd gevist?

Eerdere inslag
De onderzoekers denken ook te weten waarom de meteoriet uit elkaar vloog op het moment dat deze zich in de atmosfeer bevond. De meteoriet zou door een inslag die honderden miljoenen jaren geleden al plaatsvond, flink zijn verzwakt.

Chondrieten
Ook blijkt uit de analyse dat de brokstukken van de meteoriet chondrieten zijn: een soort meteoriet die veel op aarde terug wordt gevonden. De meteoriet zou zo’n 4,452 miljoen jaar oud zijn geweest. Mogelijk was de meteoriet een stuk puin van een planetoïde die 1,2 miljoen jaar geleden – wellicht doordat deze te dicht bij de aarde in de buurt kwam – uit elkaar viel. De overige resten van deze planetoïde kunnen zich nog steeds wel eens in de buurt van de aarde bevinden.

Onderzoeker Wing-zhu Yin, één van de wetenschappers die de gebeurtenis in Rusland analyseerde, noemt de inslag een ‘wake-up call’. Yin en collega’s stellen dat de kans dat opnieuw een soortgelijke meteoriet op aarde voor problemen zorgt groter is dan gedacht. “Als de mensheid niet dezelfde weg wil gaan als de dinosaurussen, dan moeten we gebeurtenissen zoals deze in detail bestuderen.”

Bronmateriaal

"NASA and International Researchers Obtain Crucial Data from Meteoroid Impact" - NASA.gov
"First study of Russian meteorite" - UCdavis.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Evgueny Tvorogov.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd