Meteoriet die op de maan insloeg had een noodvaart van 61.000 kilometer per uur

Hierdoor werd er een krater vergelijkbaar met twee dubbeldekker bussen gevormd.

Herinner je het nog? Op 21 januari 2019 tuurden miljoenen mensen naar onze natuurlijke satelliet om getuige te zijn van een totale maansverduistering. Tijdens deze gebeurtenis merkten sommigen een mysterieuze lichtflits op. Wetenschappers kwamen er al gauw achter dat de maan tijdens de maansverduistering opmerkelijk genoeg ook nog eens was geraakt door een meteoriet. Spaanse onderzoekers besloten de gebeurtenis verder te bestuderen. En in een nieuwe studie gaan ze in op hun opvallendste bevindingen.

De lichtflits (aangegeven met de pijl) van de meteorietinslag die verscheen tijdens de maansverduistering. Afbeelding: J. M. Madiedo / MIDAS

Snelheid
De onderzoekers kwamen erachter dat de meteoriet met een snelheid van wel 61.000 kilometer per uur (!) op de maan afstevende. Dit is 14.000 kilometer per uur sneller dan wetenschappers in een eerste schatting op hadden gerekend. Door de inslag ontstond er een krater met een diameter van 10 tot 15 meter (ofwel de maat van twee dubbeldekker bussen), dichtbij de al bestaande maankrater Lagrange.

Strandbal
Daarnaast had de meteoriet ongeveer de grootte van een strandbal (30 tot 60 centimeter breed) en een massa van 45 kilogram. Het opspringende puin dat door de inslag loskwam, werd bovendien loeiheet. Zo schatten de onderzoekers dat dit puin op het heetste moment zo’n 5400 graden Celsius bereikte. Dit is ongeveer net zo heet als het oppervlak van de zon.

Pluim
In tegenstelling tot de aarde heeft de maan geen atmosfeer die het oppervlak tegen inkomende ruimtebrokken beschermt. Hierdoor kunnen zelfs kleine ruimtesteentjes op het oppervlak afstuiven. Doordat er zulke hoge snelheden worden bereikt, verdampen de ruimtestenen onmiddellijk op de plaats van de inslag, waardoor er een grote pluim van puin ontstaat. En deze is vanaf onze planeet te zien als een korte lichtflits. Wel moet je snelle ogen (of beter nog een goede telescoop of fotocamera) hebben. Want de lichtflits die te zien was door de meteorietinslag tijdens de maansverduistering, duurde slechts 0,28 seconden.

Het team is van plan om de impact van meteorieten op het oppervlak van de maan te blijven volgen. Dit is namelijk erg belangrijk om meer over dit soort gebeurtenissen te weten te komen, zeker als in het komende decennium opnieuw astronauten naar de maan zullen afreizen.

Bronmateriaal

"The space rock that hit the Moon at 61,000 kilometres an hour" - Royal Astronomical Society

Afbeelding bovenaan dit artikel:

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd