Historisch dieptepunt: meer dan 400 ppm koolstofdioxide in de lucht

pipes

Het aantal deeltjes koolstofdioxide in de atmosfeer is hoger dan ooit in de afgelopen miljoenen jaren. Amerikaanse meteorologen melden dat op 9 mei voor het eerst in drie miljoen jaar de grens van 400 ppm (deeltjes per miljoen) is bereikt. Een inktzwarte mijlpaal.

De concentratie CO2 in de lucht (1958 tot 2012).
De concentratie CO2 in de lucht (1958 tot 2012).
Sinds 1958 worden er atmosferische metingen gedaan op Mauna Loa (Hawaii). Ieder jaar zien wetenschappers het aantal CO2-deeltjes per miljoen deeltjes in de atmosfeer stijgen: van iets minder dan 320 ppm tot 400 ppm. Een flinke verhoging in zo’n korte tijd. En dit proces gaat steeds sneller. De afgelopen tien jaar nam het aantal CO2-deeltjes in de atmosfeer jaarlijks met 2,1 deeltjes per miljoen toe. Dit is honderd keer sneller dan tegen het einde van de ijstijd, toen de aarde ook opwarmde.

“Toch komt deze verhoging niet als een verrassing”, vertelt Pieter Tans, wetenschapper van het NOAA. “De globale CO2-uitstoot blijft toenemen, omdat we nog steeds veel kolen, olie en aardgas verbranden. Dit zorgt voor een snelle stijging.”

Voor de industriële revolutie in de 19de eeuw, was de wereldwijde concentratie CO2 ongeveer 280 ppm. De afgelopen 800.000 jaar fluctueerde de CO2 tussen de 180 ppm (ijstijden) en 280 (warme perioden).

De concentratie CO2 in de lucht in de afgelopen 800.00 jaar. De huidige concentratie CO2 is absurd hoog.
De concentratie CO2 in de lucht in de afgelopen 800.000 jaar. De huidige concentratie CO2 is absurd hoog.
Onvermijdelijk
“Dat de grens van 400 ppm werd bereikt, was onvermijdelijk”, vertelt Ralph Keeling, geochemist bij het Scripps Instituut voor Oceanografie. “Wat er vanaf nu gebeurt, dat bepalen wij. Het hangt er van af hoe afhankelijk we blijven van fossiele brandstoffen.”

Klimaatverandering
CO2 wordt direct gelinkt aan klimaatverandering, omdat dit broeikasgas de uitstraling van warmte door de aarde tegengaat. De klimaatverandering wordt versneld door allerlei randfactoren, zoals een groener worden Noordpoolgebied. Nog een paar decennia, en dan is het zelfs mogelijk om dwars over de Noordpool te varen.

Kom in actie

Wilt u zelf besparen? Bekijk hier vijf goede bespaartips om klimaatverandering tegen te gaan!

Oplossingen
Er zijn genoeg maatregelen die genomen kunnen worden. De wetenschap komt maandelijks weer met de meest creatieve ideeën. Onlangs ontwikkelden wetenschappers een spons, die koolstofdioxide uit de lucht absorbeert. Hierdoor kan de CO2-uitstoot van kolencentrales aanzienlijk verminderd worden. Een nog betere oplossing komt uit de hoed van onderzoeker Michael Adams. Hij verwacht dat het in de toekomst mogelijk is om CO2 in de atmosfeer om te zetten in biobrandstoffen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd