Meteorologie: zeven vragen, zeven antwoorden

Is iedere sneeuwvlok uniek? En wie bepaalt hoe een orkaan wordt genoemd? Zeven vragen en antwoorden over regen, sneeuw, stormen en regenbogen!

Wat is het warmste moment van de dag?
Hoewel een dag in de Benelux het langst is op 21 juni, betekent dit niet dat 21 juni de warmste dag van het jaar is. Meestal valt de warmste dag in juli of augustus. Dit geldt ook voor het warmste moment van de dag. Hoewel de zon het hoogst staat om 12:00 uur, blijft de atmosfeer nog een paar uur na de middag opwarmen. Volgens Sean Clarke van de Britse meteorologische dienst is 16:00 uur het warmste moment van de dag. Afhankelijk van het weer kan de hoogste temperatuur eerder of later worden bereikt.

Hoeveel regen zit er in een centimeter sneeuw?
Er zijn verschillende soorten sneeuw. Donzige sneeuw heeft de laagste dichtheid. Stel, er ligt een donzige sneeuwlaag met een dikte van 50 centimeter in de achtertuin, dan is dat ongeveer één centimeter regen (1/50). Toch hebben sommige sneeuwvlokken een lage dichtheid met een conversiefactor van 4 tegen 1. Gemiddeld gezien is 7 tegen 1 de beste conversiefactor, oftewel: zeven centimeter sneeuw is ongeveer één centimeter regen.

Is iedere sneeuwvlok uniek?
Meestal wel, een sneeuwvlok ziet er altijd anders uit. Er zijn ongeveer veertig basisvormen: van dunne naalden tot platte plaatjes. Toch zijn er binnen deze basisvormen ontelbaar veel variaties mogelijk. Sneeuwvlokken ontstaan bij steeds wisselende temperaturen en hoeveelheden waterdamp, waardoor de kans dat twee sneeuwvlokken identiek zijn erg klein is. Toch is het niet onmogelijk dat twee sneeuwvlokken op elkaar lijken. In 1988 meldde de Bulletin of the American Meteorological Society de ontdekking van twee sterk op elkaar lijkende rechthoekige sneeuwvlokken. Kortom, onmogelijk is het niet!

Wat betekent ‘80% kans op regen’
Op de teletekstpagina van het weer staat soms ‘80% kans op regen’. Of ‘40% kans op zon’. Wat betekent dit? Meteorologische organisaties als het KNMI maken gebruik van computermodellen om het weer te voorspellen. Het KNMI vult de basisgegevens in, die telkens nét iets anders zijn. Stel, van de vijftig modellen concluderen 45 modellen dat het gaat regenen, dan is de kans op regen 90%. Kortom: in één op de tien gevallen gaat het niet regenen, in negen op de tien gevallen gaat het wel regenen. Toch is dit statistische pietpraat en is het voor de normale mens duidelijker als de weerman 80% kans op regen vertaalt in ‘een flinke kans op regen’.

Wie bepaalt hoe een orkaan wordt genoemd?
De naam van een orkaan is al jaren van tevoren bekend. De US Weather Service heeft een lijst opgesteld met allerlei mannen- en vrouwennamen. De lijst wordt om de paar jaar opnieuw gebruikt. Stel, een orkaan richt een grote ravage aan – zoals Hugo in 1989 en Andrew in 1992 – dan wordt een andere naam gebruikt. In de meeste gevallen blijven de namen op de lijst gelijk.
Neem bijvoorbeeld de orkaan Alex. Deze orkaan teisterde Mexico in 2010. Aangezien er zes lijsten zijn, betekent dit dat de naam Alex in 2016 opnieuw gebruikt wordt.
Oh ja, een eerste orkaan krijgt een naam met de letter ‘A’. De eerste orkaan van 2012 gaat dus Alberto heten, de tweede orkaan van het orkaanseizoen krijgt de naam Beryl en de derde tropische storm heet Chris.
De volledige lijst met namen vindt u hier.

Kan ik naar het einde van de regenboog rijden?
Nee. Regenbogen zijn namelijk geen voorwerpen. Het zijn relaties die te maken hebben met de plaats van de zon, de wolken waterdruppeltjes en onszelf. Doordat we op een bepaalde plek staan zien we hoe waterdruppeltjes het licht van de zon breken. Door de omvang van een regenwolk kunt u zich kilometers verplaatsen en de regenboog nog steeds zien. Toch is het niet mogelijk om een regenboog te zien bij het einde van de regenboog. De relatie tussen de zon, de wolk en de persoon vervalt, waardoor er niets meer te zien is.

Wat is beter: lopen in de regen of hardlopen in de regen?
In theorie maakt het niet uit of u rent of loopt wanneer het regent. Wanneer u naar een droge locatie rent, dan bent u sneller op de locatie. Toch vangt uw lichaam meer regen op, omdat u sneller door de regendruppels rent. Wie loopt verblijft langer in een regenbui, maar vangt minder regen op. Er zijn echter heel veel variabelen, zoals de kracht van de wind, de hoeveelheid regen, de windrichting en de loopsnelheid. Iedere regenbui is anders en soms is het beter om te lopen, terwijl het op andere momenten beter is om te rennen.

Bronmateriaal

Why Don't Spiders Stick To Their Webs? - Robert Matthews
Archief Scientias.nl

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd