Methaan ontdekt in meteorieten afkomstig van Mars

methaan

Is het mogelijk dat levensvormen onder het oppervlak van de rode planeet methaan als een bron van voedsel gebruiken?

Wetenschappers van Yale University bestudeerden zes meteorieten afkomstig van Mars. De meteorieten bevatten verschillende gassen. De samenstelling van deze gassen en de verhouding waarin deze gassen in de meteorieten opduiken, komt overeen met de samenstelling en verhouding van gassen in de atmosfeer van Mars.

Uit het onderzoek blijkt dat alle zes de meteorieten methaan bevatten. “Eén van de meest opwindende ontwikkelingen als het gaat om het verkennen van Mars is de suggestie dat er methaan te vinden is in de atmosfeer van Mars,” stelt onderzoeker John Parnell. “Recente en toekomstige missies van respectievelijk NASA en ESA duiken hier dieper in, maar tot op heden is onduidelijk waar het methaan vandaan komt en of het er wel echt is. Ons onderzoek wijst er sterk op dat gesteenten op Mars een grote voorraad methaan bevatten.”

De aanwezigheid van methaan op Mars is interessant, omdat methaan voor diverse microben op aarde een bron van voedsel is. Wellicht kan methaan op de rode planeet ook die functie vervullen voor eventuele primitieve levensvormen onder het oppervlak van Mars. “Onze resultaten worden waarschijnlijk door astrobiologen in modellen en experimenten gebruikt om te achterhalen of vandaag de dag leven mogelijk is onder het oppervlak van Mars,” stelt onderzoeker Sean McMahon. Maar zelfs als het methaan op Mars niet direct dient als voedsel voor microben, is het interessant. “Het kan wijzen op de aanwezigheid van een warme, natte, chemisch reactieve omgeving waarin leven kan gedijen.”

Bronmateriaal

"Scientists find methane in Mars meteorites" - Yale.edu
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Michael S. Helfenbein.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd