Microben halen energie uit stenen

Sommige microben kunnen op de meest extreme plaatsen overleven. Wetenschappers van de Cardiff universiteit hebben microben gevonden die diep onder de grond leven, waar geen zonlicht en weinig zuurstof aanwezig is. Op één of andere manier halen de eencelligen energie uit stenen, waardoor zij weten te overleven. Hoe? Dat is voorlopig nog een raadsel.

De aanwezigheid van de micro-organismen zorgt ervoor dat stenen waterstofgas vrijgeven. De microben gebruiken dit gas om te groeien. Toch weten wetenschappers niet hoe de microben dit voor elkaar krijgen.

WIST U DAT…

…microben op Mars waarschijnlijk niet gevaarlijk zijn voor toekomstige astronauten?

De wetenschappers gebruikten verschillende mineralen voor het onderzoek, zoals kwarts. Sommige mineralen kregen gezelschap van microben, andere bleven alleen achter. Vervolgens werden de delfstoffen verhit tot een temperatuur van 100 graden Celsius. Zo warm is het drie tot vier kilometer onder de grond.

Opvallend genoeg bleken sommige mineralen boven de 70 graden Celsius waterstofgas af te geven. Dit waren alleen de mineralen die gezelschap kregen van microben. Kort door de bocht: de microben weten er op één of andere manier voor te zorgen dat de mineralen waterstofgas loslaten.

De zoektocht naar een antwoord is nu begonnen. Wellicht leren wetenschappers binnenkort meer over de wonderlijke wereld van microben. Misschien zijn de onderzoeksresultaten te gebruiken voor astrofysici, die op zoek zijn naar leven op andere planeten en manen. Spannend!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd