Midlife-crisis bestaat echt, maar gaat voorbij

cabrio

Onderzoek onder 50.000 volwassenen uit drie landen toont aan dat mensen tussen 40 en 42 jaar het minst tevreden zijn met hun leven.

Het onderzoek toont aan dat de mate waarin mensen tevreden zijn met hun leven het beste kan worden weergegeven met een U-vorm. De tevredenheid met het leven begint wanneer mensen eenmaal volwassen zijn, af te nemen en bereikt rond 40 jaar een dal. Daarna neemt de tevredenheid met het leven doorgaans weer toe totdat mensen een leeftijd van zeventig jaar bereiken.

Dat de tevredenheid met het leven dit patroon volgt, is niet helemaal nieuw. Eerder toonden onderzoekers dat al voor mensen afkomstig uit verschillende landen aan. Maar altijd was dat gebaseerd op eenmalige vraaggesprekken met mensen. Zo werd bijvoorbeeld een 20-jarige naar zijn geluksgevoel gevraagd en kreeg een 70-jarige diezelfde vraag. Maar nooit werden in het kader van een dergelijk onderzoek in meerdere landen mensen gedurende een langere periode gevolgd en werd een individu op 20, maar ook op bijvoorbeeld 40- en 60-jarige leeftijd naar zijn tevredenheid met het leven gevraagd.

Dit nieuwe onderzoek deed dat wel. De wetenschappers maakten gebruik van vier verschillende sets gegevens afkomstig uit Australië, Groot-Brittannië en Duitsland. Deze gegevens besloegen een lange periode in het leven van tienduizenden mensen. Uit het onderzoek blijkt dus dat de midlife-crisis – een periode waarin mensen minder tevreden zijn met hun leven – echt bestaat. Maar het goede nieuws is dus ook dat deze weer overgaat.

Bronmateriaal

"Midlife crisis - evidence that wellbeing hits a low point in your early 40s" - Warwick.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd