Mieren bouwen een zinkende Eiffeltoren, maar hebben dit zelf niet in de gaten

Wanneer mieren proberen om een hoger gelegen locatie te bereiken, vormt er vanzelf een soort Eiffeltoren.

Dit blijkt uit experimenten met mieren door wetenschappers van het Georgia Institute of Technology. Verrassend genoeg is er geen leider die zegt wat de mieren moeten doen. De insecten krioelen van boven naar beneden en terug, terwijl ze onbewust meehelpen aan de bouw van de toren.

“Wie dertig seconden naar de mieren kijkt, weet niet dat er twintig minuten later een toren ontstaat”, zegt professor David Hu. “De mieren creëren zelfstandig een structuur, waardoor ze kunnen overleven. Dit doen ze zonder te plannen.”

Een mier is altijd op zoek naar een open plek. Als een mier een plekje vindt – meestal aan de bovenkant van een toren – dan blijft hij daar zitten. Vervolgens houdt de mier zich stevig vast, want hij weet dat hij al snel bedolven wordt door andere mieren.

Een Eiffeltoren van mieren.
Hierdoor wordt de toren niet alleen maar hoger, maar ook breder. Uiteindelijk heeft de toren iets weg van een piramide of de Eiffeltoren. De toren zinkt echter voortdurend, alsof de bodem van boter is. Dit is ook te zien in de bovenstaande video. Wetenschappers gaven mieren radioactief voedsel en maakten vervolgens een röntgenvideo. Hierdoor is goed te zien dat de mieren naar beneden glijden en vervolgens weer omhoog klimmen.

Wanneer wij mensen dit doen, zouden we dit niet overleven. Mieren kunnen echter 750 keer hun eigen gewicht dragen. Toch dragen de meeste mieren maximaal drie andere mieren. “Bij meer dan drie mieren geven ze het op en lopen ze weg”, zegt medeauteur Craig Tovey.

Waarom is dit onderzoek nuttig? “99 procent van de diersoorten die ooit op aarde leefden zijn uitgestorven”, zegt Tovey. “Dit betekent dat de overige één procent effectieve technieken heeft ontwikkeld om te overleven.” Deze technieken kunnen ingezet worden door bijvoorbeeld robots. Straks zijn er mogelijk modulaire robots, die zelfstandig torens bouwen. Dankzij deze mieren weten ze hoe ze dit het beste kunnen doen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd