Milieubewuste mensen zijn mogelijk de grootste verspillers

verspilling

Koop je het liefst een komkommer met plastic of een onverpakte komkommer? De kans is groot dat je kiest voor een onverpakte komkommer, omdat plastic slecht is voor het milieu. Maar dit is een grote denkfout, want eigenlijk ben je zo een grotere verspiller.

Uit een nieuw consumentenonderzoek onder 1.034 respondenten (pdf) blijkt dat driekwart van de consumenten liever kiest voor onverpakte groenten. Veel mensen zien verpakkingen als overbodig. Zo ergert veertig procent zich aan komkommers in plastic. Een kwart stoort zich aan portieverpakkingen koekjes of chips.

Kritisch op verspilling

Krijg jij iedere week een HelloFresh-box thuisbezorgd, maar gooi je de helft weg omdat je het niet lust? Of doe je één keer in de week boodschappen en merk je op vrijdag dat je te veel hebt gekocht? Verander je gedrag! Als je naast een supermarkt woont, is het slim om vaker boodschappen te halen. Dan haal je immers boodschappen voor één tot twee dagen en is de kans klein dat iets lang in de kast blijft liggen. Heb je een keer een halve paprika over? Er zijn apps die gerechten tonen op basis van restjes en kliekjes. Is het brood taai of is het fruit overrijp? Maak eens een tosti of een smoothie, want dat kan nog prima.

Toch heeft de verpakking een belangrijke functie. Een verpakte komkommer blijft langer goed, waardoor bederf wordt uitgesteld. Daarnaast zijn portieverpakkingen handig voor kleine huishoudens. Verpakkingen om groenten en portieverpakkingen voorkomen voedselverspilling en leveren uiteindelijk milieuwinst op. De milieubelasting van de verpakking is namelijk aanzienlijk kleiner dan de milieubelasting van het product zelf. De consument ervaart echter wat anders. Die ziet juist de recyclebaarheid en de hoeveelheid verpakking als het meest bepalend voor de milieubelasting van een product.

Voordeelverpakkingen
Daarnaast denkt een ruime meerderheid dat voordeelverpakkingen beter zijn voor het milieu dan portieverpakkingen. Een voorbeeld is een XXL-pak koffiemelk in vergelijking met cupjes koffiemelk. Toch hangt dit volledig af van de huishoudgrootte en hoe vaak mensen een product gebruiken. Gooi je regelmatig een halfvol pak koffiemelk weg? Dan is het wellicht beter om voortaan portieverpakkingen te kopen.

En papier dan?
Oké, het is duidelijk dat plastic in sommige gevallen nodig is. Maar kunnen we niet kiezen voor papier of karton? Mensen zien papier en karton als milieuvriendelijker dan plastic en metaal. Maar ook dit is onterecht. Uit gegevens van Milieu Centraal blijkt dat de totale milieubelasting van plastic en papier vergelijkbaar is. Plastic is namelijk lichter, waardoor er minder nodig is om een komkommer te verpakken. Wel is het belangrijk dat het plastic gescheiden wordt ingeleverd en niet bij het zwerfafval belandt. Dit geldt overigens voor alle verpakkingsmaterialen.

Bronmateriaal

Persbericht Milieu Centraal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd