Miljoenen gemummificeerde honden in Egyptische catacomben

In de negentiende eeuw ontdekten archeologen de zogenoemde ‘Hondencatacomben’, maar pas nu zijn wetenschappers deze echt gaan bestuderen. Met verbluffende resultaten.

De catacomben vormen eigenlijk een labyrint aan tunnels, gevuld met lijken van dieren. De catacomben bevinden zich in de Egyptische woestijn en zijn duizenden jaren oud. Naar schatting kwamen ze tussen de jaren 747 en 730 voor Christus tot stand.

Nieuw onderzoek
De catacomben werden in de negentiende eeuw ontdekt, maar nooit echt bestudeerd. Een onderzoeksteam is daar nu mee begonnen, zo melden wetenschappers deze week.

Verbluffend
De eerste resultaten zijn direct al verbluffend. Dat er dieren in de catacomben liggen, is niet nieuw. Maar de aantallen zijn ongelofelijk. De wetenschappers schatten dat het om zo’n acht miljoen gemummificeerde exemplaren gaat. Voornamelijk honden en jakhalzen.

‘Puppy farms’
De meeste dieren werden enige dagen of zelfs uren na de geboorte al omgebracht en gemummificeerd, zo stellen de onderzoekers. De grote aantallen wijzen erop dat de dieren in enorme ‘puppy farms’ gefokt werden. Kort nadat de dieren ter wereld kwamen, werden ze gedood en gemummificeerd. En dat allemaal voor de god Anubis: de god met het hoofd van een jakhals.

“Onze vondsten geven een andere kijk op de relatie tussen mensen en de dieren die ze aanbaden,” stelt de leider van het onderzoeksteam, Paul Nicholson. De gift van een gemummificeerd dier was een vrome daad. Het dier was een soort bemiddelaar tussen de gever en de goden.

Foto: Scott Williams, Cardiff University

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd