Miljoenen jaren oude lifter gescand

Wetenschappers scannen het kleinste fossiel ooit: een mijt die 44 miljoen jaar geleden op een spin meeliftte.

De mijt had ongetwijfeld zijn dag niet toen hij de spin uitkoos om op mee te hobbelen. Want de spin wandelde nietsvermoedend in wat hars en kwam – samen met de mijt – vast te zitten.

Hars
Het plakkerige spul werd hard en daardoor kunnen we tot op de dag van vandaag naar de spin en de mijt op zijn kop kijken. De spin is nog wel redelijk goed te zien, maar de mijt is lastig te bestuderen. Het plakkerige goedje zit in de weg en de onderkant van de mijt rust op de spin en is dus niet te zien. Wetenschappers wilden het er niet bij laten zitten en bedachten een manier om de mijt echt goed te kunnen bestuderen en te kunnen identificeren.

WIST U DAT?

Piepklein
De mijt is bijzonder klein: ongeveer tweetiende van een millimeter lang. Hoe konden de onderzoekers daar nu een goed beeld van krijgen? Ze maakten duizenden röntgenfoto’s van de mijt en plakten deze aan elkaar. Zo kregen ze een complete scan van de mijt. Het is direct het kleinste fossiel dat onderzoekers ooit hebben gescand.

Scan
De beelden laten goed zien hoe de mijt eruitzag, zo is in het blad Biology Letters te zien. En de onderzoeker kunnen zelfs vertellen tot welke familie deze waarschijnlijk behoorde. De mijt maakt onderdeel uit van de Histiostomatidae: een familie die tot op de dag van vandaag nog bestaat.

De beelden zijn uitzonderlijk goed gelukt. Zelfs de ‘zuignapjes’ waarmee de mijt zich aan de spin vastklemde, zijn te zien. Kijk zelf maar:

Bronmateriaal

"'Smallest fossil' scanned by University of Manchester" - BBC.co.uk
"ScienceShot: A 44-Million-Year-Old Hitchhiker" - Sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Andrew McNeil (via Sciencemag.org).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd