Mind-meld: wij mensen kunnen het ook

Een versmelting van geesten: in Star Trek is het dagelijkse kost. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt nu dat ook wij gewone mensen in staat zijn om een dergelijke versmelting te bewerkstelligen; tijdens een conversatie spiegelt ons brein zich aan dat van de ander.

De wetenschappers lieten elf mensen naar een verhaal luisteren en scanden ondertussen het brein van de proefpersonen. Ze ontdekten dat de hersenen van de luisteraars het hersenpatroon van de verteller naadloos overnamen. Gemiddeld kostte dat wel wat tijd en liep het brein van de luisteraar één tot drie seconden achter op de verteller. Maar er waren ook luisteraars wiens brein het te verwachten hersenpatroon van de verteller volgden en dus op de zaken vooruitliep.

Koppelen
“We ontdekten dat de hersenen van de proefpersonen tijdens de conversatie gekoppeld werden aan de verteller,” zegt onderzoeker Uri Hasson. “Het brein van de luisteraar spiegelde zich aan dat van de verteller.”

Begrijpen
De ene proefpersoon slaagde er beter in zijn brein op dat van de verteller af te stemmen dan de ander. Uit het onderzoek blijkt dat de proefpersonen die hun brein heel goed op die van de verteller konden afstemmen, het verhaal na afloop ook beter konden navertellen. “Hoe meer onze hersenpatronen tijdens een conversatie op elkaar lijken, des te beter we elkaar begrijpen.”

Na dit experiment plaatsten de wetenschappers de luisteraars en vertellers in een zaaltje en lieten hen nogmaals naar het verhaal luisteren. Nu was het echter in het Russisch; een taal die beide groepen niet beheersten. Tijdens dit experiment leken de patronen in de hersenen van beide groepen helemaal niet op elkaar.

Bronmateriaal

"We humans can mind-meld too" - Newscientist.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd