Minder alert door positieve emoties

Verliefd of vrolijk: het is heerlijk, maar wellicht ook een beetje gevaarlijk, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Onderzoeker Henk van Steenbergen verzamelde een groep proefpersonen. Hij zorgde ervoor dat ze een bepaalde emotie ervoeren door ze eerst een plaatje te laten zien of een muziekje te laten horen. Daarna moesten de proefpersonen een testje doen op de computer. Tijdens deze test werd hun reactiesnelheid vastgelegd.

Minder scherp
Mensen die door het plaatje of de muziek een positieve emotie ervoeren, reageerden een stuk minder alert. Hersenscans laten zien dat het deel van de hersenen dat waarschuwingssignalen afgeeft minder actief is als we bijvoorbeeld heel vrolijk zijn. “Mensen in een vrolijke stemming reageerden daardoor minder alert in de testen dan mensen in een negatieve emotionele toestand,” vertelt Van Steenbergen.

WIST U DAT…

…stoppen met roken gelukkig maakt?

Verliefd
En ook verliefdheid heeft die uitwerking op ons. Mensen die een ingewikkelde taak moesten uitvoeren, hadden daar aanzienlijk meer moeite mee wanneer ze verliefd waren. Ze konden zich minder goed concentreren. “Mensen met vlinders in hun buik reageren dus waarschijnlijk ook minder alert op acute moeilijke situaties,” veronderstelt Van Steenbergen.

Positief of negatief?
Het onderzoek bewijst dat positieve emoties lang niet altijd positief zijn. Wanneer er onverwachts een probleem opduikt, kunnen ze ons zelfs wel eens in de weg zitten. Zo zal een automobilist die vrolijk is mogelijk minder snel op de rem trappen wanneer er plots een fietser oversteekt. Een automobilist die met negatieve emoties te maken heeft en bijvoorbeeld chagrijnig is, reageert wellicht een stuk sneller.

Van Steenbergen doet een deel van zijn onderzoek in het blad Psychological Science uit de doeken. Zijn studie wordt mede mogelijk gemaakt door een beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Bronmateriaal

"Positieve emoties niet altijd handig" - NWO.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door palo (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd