Mindmeld wordt werkelijkheid: wetenschappers verbinden hun hersenen met elkaar en delen zo informatie

mindmeld

Het doet een beetje denken aan de mindmeld in Star Trek. Een wetenschappers is er voor het eerst in geslaagd om zijn brein met dat een collega te verbinden, een hersensignaal via het internet naar het brein van de ander te versturen en zo te bepalen welke handbewegingen zijn collega maakte.

“Het internet was een manier om computers met elkaar te verbinden,” stelt onderzoeker Andrea Stocco. “En nu kan het een manier zijn om hersenen met elkaar te verbinden. We willen de kennis van een brein nemen en deze direct van het brein naar een ander brein overbrengen.” En dat is – tijdens een eerste experiment – gelukt.

“Het was griezelig om te zien hoe een actie van mijn brein die ik mij inbeeldde vertaald werd naar een actie van een ander brein”

Mutsen
Stocco’s collega Rajesh Rao zette een soort muts op zijn hoofd met daarin elektroden. Deze ‘muts’ mat de hersenactiviteit. Stocco zelf bevond zich ondertussen aan de andere kant van de universiteit en droeg ook een muts. Deze muts werkte echter iets anders: de muts kon door een korte magneetpuls een deel van het brein stimuleren. In het geval van Stocco stimuleerde de muts het deel van het brein dat handbewegingen coördineert.

Videospel
Rao keek naar een computerscherm en speelde een simpel videospel met zijn brein. Wanneer hij een kanonskogel af wilde vuren, beeldde hij zich in dat hij zijn rechterhand bewoog. In werkelijkheid deed hij dat echter niet. Wanneer Rao zich inbeeldde dat hij zijn hand bewoog, bewoog de hand van Stocco zich bijna direct, zonder dat Stocco daar controle over had. Hoe kan dat? De hersenactiviteit van Rao werd vastgelegd en via het internet verstuurd naar het apparaat dat het brein van Stocco stimuleert. Vervolgens werd het brein van Stocco zo gestimuleerd dat het dezelfde activiteit ging vertonen. Door het brein van Stocco te stimuleren, ging hij zijn rechterhand bewegen (zie ook de afbeelding hieronder).

Afbeelding: University of Washington.
Afbeelding: University of Washington.

Griezelig
“Het was zowel opwindend als griezelig om te zien hoe een actie van mijn brein die ik mij inbeeldde vertaald werd naar een echte actie van een ander brein,” stelt Rao. “Dit was eigenlijk een stroom van informatie die van mijn brein naar zijn brein liep. De volgende stap is tweerichtingsverkeer: een directe conversatie tussen twee hersenen.”

Mindmelt
Ook de onderzoekers moeten erkennen dat het een beetje doet denken aan een mindmeld. Maar in tegenstelling tot de Vulcans uit Star Trek zijn de wetenschappers nog niet zo ver dat ze gedachten van anderen kunnen lezen. Slechts hele specifieke, simpele hersensignalen kunnen van brein naar brein verzonden worden. Ook hoeven we niet bang te zijn dat anderen onze acties tegen onze wil gaan controleren. “Het is onmogelijk dat deze technologie op een persoon wordt toegepast zonder dat hij dat weet of wil,” stelt onderzoeker Chantel Prat.

“De volgende stap is tweerichtingsverkeer: een directe conversatie tussen twee hersenen”

Wat moeten we ermee?
Maar wat kunnen we nu heel concreet met deze simpele mindmeld? Stocco ziet verschillende mogelijkheden. Zo zou de technologie in de toekomst gebruikt kunnen worden als een piloot van een vliegtuig niet meer in staat is om het vliegtuig te laten landen. Iemand op de grond kan dan zijn brein met dat brein van een passagier of steward(ess) verbinden en hem of haar helpen het vliegtuig aan de grond te zetten. Ook zou de technologie gebruikt kunnen worden door mensen die niet kunnen praten: door hun brein te verbinden met het brein van een ander kunnen ze duidelijk maken wat ze willen.

De onderzoekers zetten hun studie voort. Ze willen gaan kijken of het mogelijk is om complexere informatie van het ene brein naar het andere te versturen.

Bronmateriaal

"Researcher controls colleague’s motions in 1st human brain-to-brain interface" - Washington.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door University of Washington.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd