Mini-klimaattop in China: gaat er wat veranderen?

Ironisch, China is één van de grootste vervuilers ter wereld en toch vindt de tussentop van de Verenigde Naties in dit land plaats. Tot zaterdag discussiëren regeringsleiders en afgevaardigden over klimaatafspraken. Komt het nu eindelijk tot een wereldwijd klimaatakkoord of moeten we wachten tot de volgende klimaattop, die eind dit jaar in Mexico wordt gehouden.

“Laat ik één ding zeggen: er is geen ‘magische kogel’. Geen enkel klimaatakkoord lost alle problemen nu op”, zegt Christiana Figueres, de klimaatcoördinator van de Verenigde Naties. “Wie dat wel verwacht is naïef. Toch ben ik ervan overtuigd dat we stap voor stap het klimaatprobleem kunnen aanpakken. Maar alleen als we met z’n allen in de juiste richting wandelen.”

En China?
Wat gaat het gastland doen? Is China de komende week bereid om de problemen onder ogen te zien? Op dit moment sjoemelt het communistische land met de cijfers. China wil de CO2-intensiteit in 2020 met veertig tot 45 procent verminderen ten opzichte van 2005. Toch kunnen Chinese bedrijven meer producten maken, zolang er maar minder uitstoot is per product. Waarschijnlijk leidt deze Chinese aanpak niet tot een vermindering van de totale hoeveelheid uitgestoten CO2.

Het is mogelijk dat China zorgt voor een verrassing en deze week met goede doelstellingen komt, maar het lijkt onwaarschijnlijk. Vorige week beweerde Xie Zhenhua, de hoogste Chinese functionaris op het gebied van klimaat, dat China de economie voorlopig voorrang geeft. Xie: ”We moeten ons aanzienlijk inspannen om ons doel voor 2020 te bereiken.”

WIST U DAT…

…de ozonlaag niet meer krimpt?

Klimaattop Kopenhagen
De klimaattop in Kopenhagen eindigde vorig jaar met een domper. De afgevaardigden van 193 landen kwamen niet tot een wereldwijd akkoord. Geen van de oorspronkelijke doelstellingen werden gehaald. Na het falen van de klimaattop in Kopenhagen stapte Yvo de Boer als klimaatchef van de Verenigde Naties op.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd