Mis het niet: de Mercuriusovergang op maandag 9 mei!

De overgang is – als het weer meewerkt – met een verrekijker of telescoop uitstekend te zien. Je ziet dan een zwart stipje voor de zon langs bewegen.

De overgang is komende maandag tussen 13.12 en 20.41 uur te bewonderen. Mercurius beweegt dan tussen de aarde en de zon langs en tekent zich – in de vorm van een zwart stipje – duidelijk af tegen de zonneschijf.

0,0040 procent minder zonlicht
Wanneer Mercurius voor de zon langs beweegt, houdt deze wat zonlicht tegen. Toch zullen we daar op aarde weinig van merken. Tijdens de overgang valt er slechts 0,0040 procent minder zonlicht op onze planeet, zo is op de site Hemel.waarnemen.com te lezen.

Telescoop of verrekijker
Wil je de Mercuriusovergang bekijken? Met het blote oog gaat dat niet lukken. Je hebt een verrekijker of een telescoop met een speciaal filter nodig. En onthoud: het waarnemen van de zon zonder speciale bescherming kan leiden tot beschadigingen aan je ogen. Wees dus altijd voorzichtig. Wil je geen enkel risico lopen? Er zijn verschillende universiteiten die je de mogelijkheid bieden om de overgang met behulp van speciale zonnekijkers en dus heel veilig te bewonderen. Daarvoor kun je bijvoorbeeld terecht bij de universiteit Leiden.

Geen tijd? Dan moet je weer even geduld hebben. De eerstvolgende Mercuriusovergang die in zijn geheel vanuit ons land zichtbaar is, vindt plaats in 2039.

Bronmateriaal

"Zeldzame Mercuriusovergang zichtbaar met Leidse zonnekijker" - Universiteit Leiden
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory / Carnegie Institution of Washington.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd