MIT-wetenschappers creëren eerste kunstmatige blad

MIT-wetenschappers zijn erin geslaagd om een kunstmatig blad te maken. Dit blad zet zonlicht en water om in energie. Hoewel het blad niet lijkt op een blaadje van een boom, zijn de inputs en outputs hetzelfde.

Het kunstmatige blad bestaat uit silicium, elektronica en verschillende katalysatoren. Het apparaat gebruikt zonlicht om water te splitsen in waterstof en zuurstof. Waterstof en zuurstof kunnen vervolgens gebruikt worden om elektriciteit te maken in een brandstofcel. Leg het kunstmatige blad in een bak water, zet de bak in de zon en er wordt genoeg elektriciteit geproduceerd om een huishouden in een ontwikkelingsland draaiende te houden.

Goedkoop
Het kunstmatige blad van MIT’s Nocera Lab is niet het eerste succesvolle voorbeeld van fotosynthese met kunstmatige materialen. Toch zijn wetenschappers er tot nu toe alleen in geslaagd om fotosynthese na te bootsen met dure en onstabiele materialen. De MIT-wetenschappers gebruikten daarentegen goedkope katalysatoren als nikkel en kobalt om een kunstmatig blad te maken.

Verbeteren
De komende tijd richten wetenschappers zich op het verbeteren van het kunstmatige blad. Wellicht is het mogelijk om de efficiëntie te verhogen, waardoor het apparaat een nog interessanter alternatief wordt voor het gebruik van fossiele brandstoffen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd