Mobieltje verandert hersenactiviteit (maar is dat erg?)

Het is een hot item de laatste tijd: de al dan niet gevaarlijke invloed die mobiele telefoons op onze hersenen hebben. Onderzoekers van het Amerikaanse National Institute of Health voorzien het debat van nieuwe input nu uit experimenten blijkt dat mobieltjes onze hersenactiviteit veranderen. Grote vraag blijft echter: zijn mobiele telefoons nu gevaarlijk of niet?

De wetenschappers verzamelden 47 proefpersonen en lieten ze gedurende perioden van vijftig minuten een mobiele telefoon tegen het oor houden. Bij sommige proefpersonen stond de telefoon aan, maar op de stille stand. Bij anderen stond deze uit. Sommigen hielden de telefoon tegen het rechteroor, anderen tegen het linkeroor.

Antenne
Het experiment wijst erop dat het niet uitmaakt tegen welk oor de proefpersonen de telefoon hielden. De wijziging in hersenactiviteit veranderde niet als de proefpersonen van oor wisselden. Maar de hersenactiviteit was wel veel hoger in dat het deel van de hersenen dat zich het dichtst bij de antenne bevond. Dit deel van de hersenen (orbitofrontale cortex) was zo’n zeven procent actiever als de telefoon niet uit-, maar aanstond. De hersenen gaan dus harder werken als de telefoon aanstaat; er wordt meer energie geproduceerd. Maar onderzoeker Nora Volkow haast zich te stellen dat die extra energie beperkt is. Wanneer iemand een kleine cognitieve taak doet (bijvoorbeeld het verleggen van een vinger), is diezelfde stijging in activiteit te zien. “Het is geen dramatisch effect.”

WIST U DAT…

…wetenschappers vorige maand nog concludeerden dat mobiele telefoons de kans op een hersentumor vergroten?

Verandering
Desalniettemin verandert er wel iets in het brein als we met mobiele telefoons bezig zijn. “Deze resultaten bewijzen dat het menselijk brein gevoelig is voor de effecten van directe blootstelling aan mobiele telefoons,” concluderen de wetenschappers in het blad Journal of the American Medical Association.

Slecht?
Of het ook betekent dat mobieltjes slecht voor ons zijn, blijft onduidelijk. De wetenschappers hebben zich enkel op de stofwisseling in de hersenen gericht. Wellicht heeft de straling ook effecten op andere delen van het brein. “Als dat zo is dan kan dat effect hebben op andere organen en leiden tot ongewenste fysieke reacties.”

Ook de effecten die het gebruik van een telefoon op lange termijn heeft, vraagt om meer onderzoek. Zo willen de wetenschappers graag achterhalen of de stofwisseling in de hersenen voor altijd verandert als mensen hun mobiele telefoon heel vaak gebruiken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd