Moderne perzik vond zijn oorsprong in Zuid-China

rsz_perzik

We weten niet beter dan dat ze gewoon bij ons in de supermarkt liggen: perziken. Maar waar komen die perziken van oorsprong vandaan? Wetenschappers denken er eindelijk uit te zijn. De perzik zou in het zuiden van China gedomesticeerd zijn.

“Voorheen wist niemand waar perziken gedomesticeerd werden,” vertelt onderzoeker Gary Crawford. “Hoewel veel mensen wel vermoedden dat het ergens in China gebeurd moest zijn.” Crawford en collega’s scheppen nu meer duidelijkheid. De perzik werd inderdaad in China gedomesticeerd. In het zuiden van China, om heel precies te zijn. En dat gebeurde zeker meer dan 7500 jaar geleden al.

Perzikpitten
De onderzoekers trekken die conclusie nadat ze diverse perzikpitten uit China bestudeerden. De perzikpitten waren afkomstig uit de Yangtze-vallei en stamden uit verschillende tijdperken: sommige pitten waren wel 5000 jaar ouder dan andere perzikpitten. De onderzoekers vergeleken de grootte van de pitten en ontdekten zo dat de perziken in dit gebied gaandeweg steeds groter werden: iets wat erop wijst dat de perzik gedomesticeerd werd. De eerste perzikpitten die het sterkst lijken op de moderne gecultiveerde perzikpitten worden geassocieerd met de Liangzhu-cultuur. Deze cultuur floreerde tussen 4300 en 5300 jaar geleden. De onderzoekers vermoedden dat het zo’n 3000 jaar duurde voor de gedomesticeerde perzik leek op het fruit zoals we dat vandaag de dag kennen.

Selectie
“De perziken die we vandaag eten, groeien niet in het wild,” legt Crawford uit. “Generatie na generatie bleven ze de perziken die ze lekker vonden, selecteren. Het product veranderde van een vrucht met weinig vlees in de kleine vrucht die we vandaag de dag hebben. Perzikbomen produceren vandaag de dag langdurig fruit, maar hebben in het wild maar een heel kort fruitseizoen. Mensen moeten niet alleen op de smaak en omvang van de vrucht geselecteerd hebben, maar ook op de productietijd.”

Het onderzoek vertelt ons niet alleen meer over de geschiedenis van de perzik, maar ook over de geschiedenis van de mens. “Men heeft vaak het idee dat mensen vroeger niet zo slim waren als wij nu zijn. De realiteit is dat het moderne mensen waren met de hersencapaciteit en talenten die we vandaag de dag hebben.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd