Moeten we gaan ‘bobben’ na een avondje bioscoop?

3d

3D-films bieden een bijzondere kijkervaring, maar er zijn ook nadelen. Kijkers klagen over desoriëntatie, duizeligheid, pijnlijke ogen, wazig of dubbel zicht en een trekkend gevoel aan het oog. HIs het verstandig dat mensen na het kijken van een 3D-film zelf naar huis rijden, als zij zich duizelig of vermoeid voelen? Is het niet beter dat iemand de ‘bob’ is of dat er een taxichauffeur wordt gebeld?

coordinatieWetenschappers hebben 433 vrijwilligers Toy Story in 3D laten kijken. De proefpersonen waren vier tot 82 jaar oud. Voor de film en na de film moesten de vrijwilligers een parcours met verschillende obstakels afleggen. Ook deden ze kleine coördinatieopdrachten, zoals het spelletje dat op de foto rechts te zien is.

De conclusie van de onderzoekers is dat er geen significant verschil te zien is. Na het kijken van een 3D-film legden de proefpersonen een obstakelparcours net zo goed af als voor de film. Wel meldden enkele deelnemers dat ze last hadden van duizeligheid of pijnlijke ogen, maar toch had dit geen invloed op hoe deze personen de opdrachten voltooiden. Volgens de onderzoekers is er mogelijk sprake van een omgekeerd placebo-effect. Omdat sommige kijkers verwachten dat ze last krijgen van hun ogen tijdens het kijken van een 3D-film, gaan ze zich ook daadwerkelijk duizelig voelen.

De onderzoekers benadrukken echter dat het hier gaat om één test, één groep deelnemers en één film. Het is dus goed mogelijk dat bij een andere film – bijvoorbeeld een actiefilm in plaats van een animatiefilm – de resultaten anders zijn. Dit zal in de toekomst onderzocht worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd