Moge de beste winnen? Onzin!

Het team dat volgende maand met de wereldbeker naar huis gaat, is waarschijnlijk niet het beste team ter wereld. Dat concludeert astrofysicus Gerald Skinner. De kans dat het beste team het WK gaat winnen, is volgens Skinner slechts 28 procent. Hij baseert zich op statistisch onderzoek.

“Het (het winnen van het WK, red.) is niet geheel een onwillekeurig proces, maar het resultaat van een individuele voetbalwedstrijd bestaat grotendeels uit kansen en willekeur,” meent Skinner. Tijdens het WK van 2006 werden er gemiddeld 2,3 goals per wedstrijd gemaakt. Skinner analyseerde de doelpunten en de manier waarop ze tot stand waren gekomen. Hij concludeerde dat als de wedstrijd opnieuw gespeeld zou worden en alle spelers opnieuw even goed zouden zijn, de uitkomst heel anders zou zijn. Niet alleen het aantal doelpunten verschilde, maar ook het winnende team kon gaan variëren.

Weinig scoren
Dat heeft volgens Skinner alles te maken met het feit dat voetbal een spel is waarin relatief weinig gescoord wordt. Wanneer een team met 3-0 wint dan mogen de fans veronderstellen dat hun team het beste is. Maar in een wedstrijd die in 2-1 of 1-0 eindigt, ligt alles nog open. Zo blijkt dat in ongeveer éénderde van alle wedstrijden die in 2-1 eindigen, niet het beste team met de winst naar huis gaat.

Eliminatie is onbetrouwbaar
De onzekerheid waardoor zo’n individuele wedstrijd geteisterd wordt, speelt natuurlijk ook een rol in het toernooi als geheel. Volgens Skinner is de eerste ronde van het toernooi nog betrouwbaar. In de groepsfase spelen de teams meerdere wedstrijden om vervolgens te beslissen wie de beste is. De eliminatieronde is een stuk onbetrouwbaarder. Elke wedstrijd die in deze ronde gespeeld wordt, hangt aaneen van kansen en willekeur. De winnaars van zulke wedstrijden zullen dus lang niet altijd de besten zijn.

Breder doel?
Een verandering van het spelletje waardoor er meer gescoord kan worden, zou de betrouwbaarheid ten goede komen, zo voorspelt Skinner. Eventuele veranderingen zijn: het breder maken van het doel of doorspelen tot er een doorslaggevende score is (bijvoorbeeld 2-0). Beide opties zijn niet echt realistisch, zo moet Skinner toegeven.

Dat een supergoed team uit het WK kan worden getrapt door een minder goed team is desalniettemin vervelend. Zeker als het onze eigen favoriet betreft. Maar zonder die gekke wendingen zou het WK al snel minder interessant worden. Want laten we eerlijk zijn; dat is tenslotte het mooie aan sport. Je weet nooit hoe het afloopt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd