Mogelijk leefbare exoplaneet dicht bij de aarde gevonden

wolf-2

Australische astronomen hebben een mogelijk leefbare exoplaneet op een afstand van 14 lichtjaar van de aarde gevonden. Dat komt neer op zo’n 132 biljoen kilometer.

De exoplaneet is vier keer zwaarder dan de aarde en draait met twee andere planeten om de rode dwergster Wolf 1061. “Wolf 1061c bevindt zich in de zogenoemde Goldilocks zone”, zegt onderzoeker Duncan Wright. Dit is een gebied om een ster waar water in vloeibare vorm voor kan komen. Ook onze planeet bevindt zich in de Goldilocks-zone van de zon. Mars bevindt zich net buiten deze zone: hier is het te koud, waardoor water bevriest. Op Venus is het weer te warm, waardoor hier water direct verdampt. De Goldilocks-zone is nooit op dezelfde plek. Bij een grote reuzenster is deze leefbare zone verder verwijderd van de ster, dan bij een kleinere dwergster als Wolf 1061. “Daarnaast hebben alle drie planeten bij Wolf 1061 mogelijk een vast oppervlak”, zegt Wright. Het zijn dus geen gasplaneten, zoals Jupiter en Saturnus.

De banen van de drie exoplaneten rondom Wolf
De banen van de drie exoplaneten rondom Wolf 1061.
Meest nabije exoplaneet? Nee!
Wolf 1061c is niet de meest nabije exoplaneet ooit gevonden. Die eer gaat naar een onbevestigde exoplaneet, die om Alpha Centauri B draait. Deze ster is ruwweg 40 biljoen kilometer van de aarde verwijderd. Dit klinkt interessant, maar schijn bedriegt. Deze exoplaneet doet namelijk drie dagen om een rondje om zijn moederster, terwijl de aarde hier 365 dagen voor nodig heeft. De afstand tussen de onbevestigde planeet en Alpha Centauri B is slechts zes miljoen kilometer, waardoor het extreem warm is op de exoplaneet. Zo warm dat zelfs lood smelt.

Dit betekent dat Wolf 1061c op papier een fijner buitenaards vakantieoord is. De exoplaneet draait iedere 18 dagen om zijn moederster, waardoor de globale temperatuur waarschijnlijk meevalt.

Zeldzame vondst
De meeste aardachtige exoplaneten zijn ontdekt bij sterren die honderden lichtjaren van de aarde verwijderd zijn. Wolf 1061c vormt een mooie uitzondering. Een andere uitzondering is Gliese 667Cc op een afstand van 22 lichtjaar. Deze exoplaneet draait iedere 28 dagen om een rode dwergster en is 4,5 keer zwaarder dan de aarde. De geschatte oppervlaktetemperatuur is zo’n 27 graden Celsius, waardoor Gliese 667Cc momenteel hoog in de aardachtige exoplaneten top 10 staat.

Vele miljarden aardes
Door de komst van nieuwe telescopen, zoals de James Webb-telescoop, verwachten astronomen dat er de komende tien jaar veel nieuwe exoplaneten gevonden worden. En er zijn er genoeg om te ontdekken! Alleen in ons eigen Melkwegstelsel zijn er mogelijk tientallen tot honderden miljarden leefbare exoplaneten, waaronder zo’n 60 miljard aardachtige exoplaneten bij rode dwergsterren. Wij kunnen niet alleen zijn. Of is intelligent leven zeldzamer dan we denken? Deel jouw mening onder dit artikel!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd