Mogelijk oudste planeten ooit ontdekt

Wetenschappers hebben rond een metaalarme ster mogelijk de twee oudste planeten ooit ontdekt. Ze zijn wellicht miljarden jaren oud.

De onderzoekers richtten hun telescoop op de ster HIP 11952. Door de radiale snelheid van de ster te analyseren, ontdekten de onderzoekers al snel dat er rond de ster twee planeten moesten draaien. De ene is iets kleiner dan Jupiter. De andere heeft een massa die bijna drie keer zo groot is als die van Jupiter.

Stokoud
Nu worden er wel vaker planeten ontdekt. Maar wat deze zo bijzonder maakt, is dat ze rond een zeer oude ster draaien. HIP 11952 is zeker ouder dan 10 miljard jaar. Mogelijk is de ster 12,8 miljard jaar oud. Dat zou betekenen dat de ster iets meer dan één miljard jaar na de oerknal al is ontstaan. Het is zeer aannemelijk dat de planeten niet lang na de totstandkoming van de ster het levenslicht zagen. En daarmee is dit mogelijk het oudste planetaire stelsel dat ooit is ontdekt.

WIST U DAT…

…er planeten zijn die met 48 miljoen kilometer per uur door het heelal vliegen?

Uniek
Maar niet alleen de leeftijd maakt deze planeten bijzonder, zo schrijven de onderzoekers in hun paper. Ook het feit dat er rond deze ster überhaupt planeten zijn teruggevonden, is uniek. In theorie zou men rond zo’n metaalarme ster namelijk niet zulke planeten verwachten.

De onderzoekers zijn in hun nopjes met hun vondst. Ze hopen door de ontdekking meer te weten te komen over de totstandkoming van planeten rond metaalarme sterren.

Bronmateriaal

"Planetary companions around the metal-poor star HIP 11952" - Astronomy & Astrophysics
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door ESO.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd