Mogelijk snelste neutronenster ooit ontdekt

Astronomen hebben wellicht de snelste neutronenster ooit ontdekt. De pulsar bevindt zich op zo’n 30.000 lichtjaar van de aarde en verplaatst zich met zo’n 8,6 tot 10,4 miljoen kilometer per uur.

Het draait allemaal om neutronenster IGR J11014. De ster is ongeveer 15.000 jaar oud en bevindt zich op zo’n 30.000 lichtjaar van de aarde. De pulsar is waarschijnlijk tot stand gekomen in het centrum van MSH 11-16A, het restant van een supernova. Onderzoekers bestudeerden de neutronenster met behulp van drie telescopen: Chandra, XMM-Newton en de Parkes-radiotelecoop.

Hoewel het hoogstwaarschijnlijk de snelste neutronenster ooit is, houden de wetenschappers nog een kleine slag om de arm: er is nog een neutronenster in de race om die titel. Deze bevindt zich in het midden van het restant van de supernova. Het gaat om de neutronenster G350.1-0.3. Deze ster heeft een snelheid van 4,4 tot 9,6 miljoen kilometer per uur. Omdat de exacte snelheden van de sterren nog niet bekend zijn, blijft ook onduidelijk welke ster nu precies het snelst is.

Als de snelheden bevestigd worden en de neutronenster IGR J11014 inderdaad de snelste is, dan zijn de onderzoekers er nog niet. Ze zullen dan nieuwe modellen moeten bedenken die kunnen verklaren hoe de pulsar zich zo snel kan bewegen.

Bronmateriaal

"Has the Speediest Pulsar Been Found?" - Harvard.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / CXC / UC Berkeley / J.Tomsick et al & ESA / XMM-Newton.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd