Monogame dieren zijn vaak ontevreden over hun partner

De monogame dames in het dierenrijk krijgen vaak een onaantrekkelijke partner. Dat blijkt uit onderzoek. De studie is in strijd met de aanname dat alle monogame vrouwtjes in staat zijn om een partner te vinden die goed bij de voorkeuren past. Een minder goede partner heeft overigens grote gevolgen voor de gezondheid van het vrouwtje: ze ervaart meer stress en gaat eerder vreemd.

“Bij monogame dieren eindigen maar heel weinig individuen met de perfecte partner,” stelt onderzoeker Simon Griffith. Hij vergelijkt het met de wensen en de realiteit die mensen ervaren. “Veel mannen zouden getrouwd willen zijn met bijvoorbeeld Angelina Jolie en veel vrouwen zouden met Brad Pitt willen trouwen. Maar in werkelijkheid kan dat niet en kan alleen iemand als Brad Pitt met iemand als Angelina Jolie trouwen.”

Vreemdgaan
Vrouwtjes die uiteindelijk verlangen naar Brad Pitt, maar opgescheept zitten met een minder aantrekkelijk exemplaar, hebben wel wat manieren om daar iets aan te doen. Zo kunnen ze besluiten om toch met een ander seks te hebben en zo voor betere genen voor het nageslacht zorgen. Maar wat zorgt ervoor dat deze monogame dieren dan toch vreemdgaan?

WIST U DAT…

…polygame muizen beter sperma hebben?

Roodkop en zwartkop
Wetenschappers zochten het uit. Ze verzamelden enkele Gouldamadines. Dit vogeltje komt in drie vormen voor: de roodkop, zwartkop en oranjekop. De onderzoekers gebruiken enkele rood- en zwartkoppen voor hun experiment. Hoewel deze soorten veel op elkaar lijken, is hun gedrag anders. Zo zijn de roodkoppen veel agressiever en niet zulke goede ouders.

Vrijheid
De wetenschappers zetten beide soorten in een kooi en stelden ze in de gelegenheid om in alle vrijheid een partner te kiezen. Daarnaast werden enkele vogels gekoppeld: sommige roodkoppen aan roodkoppen, maar de soorten werden ook wel eens gekruist: een roodkop met een zwartkop. De vrouwtjes die paarden met een mannetje dat beter bij hun pasten (en dus dezelfde kleuren had) legde haar eieren bijna een maand eerder dan de vrouwtjes die met een tweede keus (ander kleurtje) zaten opgescheept. Ook had de laatstgenoemde groep drie tot vier keer zoveel stresshormonen in het bloed.

WIST U DAT…

…de vrouwelijke walvishaai wellicht zelf dienst doet als spermabank?

Stress
De onderzoekers vermoeden dat die stresshormonen ervoor zorgen dat een ontevreden vrouwtje uiteindelijk vreemdgaat. “Als een vrouwtje gestresst raakt door de aantrekkelijkheid van haar partner dan is het best mogelijk dat de snelheid waarmee ze zwanger raakt en het aantal kinderen dat ze krijgt, daardoor beïnvloed wordt.”

Genen
Aantrekkelijkheid gaat hierbij verder dan er knap uitzien. Voor de vogels draait het waarschijnlijk allemaal om de genen die zowel met uiterlijk als gedrag te maken hebben. Een beetje gevarieerde genen is prima, maar het moet niet de spuigaten uitlopen.

Verandering
De studie verandert de manier waarop wetenschappers naar monogame relaties kijken. “Te lang hebben we monogame relaties beschouwd als een gelukkig samenwerkingsverband,” stelt expert Robert Brooks.

De volledige studie is terug te vinden in het blad Proceedings of the Royal Society B. Wetenschappers gaan ervan uit dat de resultaten ook gelden voor relaties die wij mensen erop na houden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd