Monogamie: een win-win-situatie

 PSYCHOLOGIE  Monogamie is in de huidige maatschappij helemaal ingeburgerd. Of het nu is uit liefde, uit geld, omdat de vrouw zwanger is, of omdat het hoort: mannen en vrouwen zijn aan elkaar geclusterd en vormen ‘paren’. Monogamie is een win-win-situatie: tegenwoordig, maar ook duizenden jaren geleden.

Wetenschappers dachten altijd dat monogamie te maken heeft met religie of sociologie. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat monogamie alles te maken heeft met strategie. De vrouw hoeft dankzij monogamie minder te werken; de man weet zeker dat zijn kinderen van hem zijn en hoeft geen buitenechtelijke kinderen te onderhouden.

Wetenschappers denken dat monogamie duizenden jaren geleden ontstond, tijdens de opkomst van agricultuur. “Het was toen niet slim om een stuk land te hebben dat niet groot genoeg was om de hele familie te onderhouden”, legt Laura Fortunato van de University College in Londen uit. Mannen bleven bij één vrouw en vrouwen gingen niet vreemd: zo was de man er zeker van dat de kinderen van de vrouw zijn eigen kinderen waren. De man verdeelde het land onder zijn kinderen en onderhield de vrouw.

Furtano denkt dat culturen religiën adopteerden die bij hun monogame of polygame levensstijlen pasten, in plaats van andersom. “Het bewijs hiervan is te vinden in de archeologie en in veranderingen in huwelijkssystemen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd