Monster van Loch Ness gevonden… in de ruimte!

lochness

Het monster van Loch Ness bevindt zich niet in het Schotse meer, maar op een afstand van 700 miljoen lichtjaar bij ons vandaan. Student Rhys Taylor uit Puerto Rico bladerde door de database van de Sloan Digital Sky Survey en ontdekte bij toeval het bijzondere kiekje.

Echte monsters

Oké, Nessie bestaat niet echt, maar deze monsters wel.

Voor een sterrenstelsel heeft Nessie een vreemd uiterlijk. Wetenschappers weten niet exact hoe dit komt, maar vermoeden dat de vorm is ontstaan door een botsing tussen twee of meer sterrenstelsels. Misschien is de kop van Nessie een dwergstelsel dat uit elkaar is getrokken door een ander dwergstelsel, waardoor de nek is gevormd.

Nessie heeft een doorsnee van 200.000 lichtjaar en is hiermee ongeveer twee keer zo groot als de Melkweg. Nessie heeft veel waterstofgas bij zich. Ongeveer net zoveel waterstof als tien miljard zonnen bij elkaar.

Sloan Digital Sky Survey
Nessie is te vinden op de hemelkaart van het Sloan Digital Sky Survey-project. Deze hemelkaart bestaat uit miljoenen foto’s, die vanaf 1998 gemaakt zijn met een 2,5 meter telescoop van het Apache Point observatorium in de Verenigde Staten. Een speciale 138 megapixelcamera legt sterren, sterrenstelsels en nevels op de gevoelige plaat vast. Op dit moment is de kaart al zo groot dat er 500.000 HD-televisies nodig zijn om de foto volledig weer te geven.

Nessie of schorpioen?
Er zijn nu al discussies op internet over Nessie. Sommige mensen zien er niet het monster van Loch Ness, maar een schorpioen in. Wat vindt u?

lochness-2

Bronmateriaal

"Nessie Found" - The exiled life of an astrophysicist

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd