Morfine werkt tegen posttraumatische stressstoornis

 PSYCHOLOGIE  Maakt u iets schokkends mee? Misschien doet u er goed aan om vlak na deze gebeurtenis morfine in te nemen. Wetenschappers zijn er achter gekomen dat soldaten die vlak na een vreselijke gebeurtenis morfine innemen vijftig procent minder kans hebben om de posttraumatische stressstoornis te ontwikkelen.

De posttraumatische stressstoornis is een veelvoorkomende medische aandoening bij soldaten. Uit een recent onderzoek blijkt dat 15 procent van alle ex-soldaten – die in Irak of Afghanistan zaten gestationeerd – leiden aan de stoornis. Mogelijk ligt het werkelijke aantal nog veel hoger.

Soldaten die gewond raken tijdens de strijd, krijgen vaak morfine toegediend. Morfine blijkt niet alleen goed te helpen tegen de pijn, het medicijn kan er ook voor zorgen dat nare herinneringen niet veranderen in traumatische littekens. Symptomen van een posttraumatische stressstoornis ontstaan soms vlak na een traumatische gebeurtenis, maar soms ook pas jaren later.

PTSS ontstaat wanneer het overactieve stresshormoon noradrenaline ten tijde van een traumatische gebeurtenis ervoor zorgt dat de hersenen niet goed functioneren. Morfine zorgt ervoor dat de transmissie van noradrenaline in de hersenen wordt verstoord. Het is daarom belangrijk dat morfine vlak na een ingrijpende gebeurtenis wordt ingenomen, anders heeft het geen effect meer. Het beste is binnen een uur na het incident.

Maar wie heeft er binnen een uur na een incident tijd om morfine in te nemen? Na een natuurramp, een aanranding of fysiek geweld ligt er niet direct een morfinespuit klaar voor slachtoffers. Voorlopig lijkt dit dus alleen een goede oplossing voor soldaten en voor mensen die per direct medische hulp nodig hebben na een gebeurtenis, bijvoorbeeld mensen met brandwonden.


Michael Jackson – Morphine

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd