Muis hoeft nooit op zangles: zijn liedjes zijn aangeboren

muis

Wetenschappers hebben ontdekt dat dove muizen precies hetzelfde liedje zingen om een vrouwtje te versieren als muizen die wel goed kunnen horen. Dat wijst erop dat muizen hun liedjes niet leren, maar dat ze aangeboren zijn.

Onlangs ontdekten wetenschappers dat mannelijke muizen tijdens het versieren van een vrouwtje een liedje zingen dat sterk lijkt op het liedje van vogels. Onduidelijk was echter of de muizen deze liedjes leren of dat de geluiden die ze maken aangeboren zijn.

Experiment
Een nieuw onderzoek van de Washington State University schept nu duidelijkheid. De wetenschappers verzamelden een aantal pasgeboren mannelijke muizen en vernietigden de haarcellen in hun oren. Deze cellen zetten geluidsgolven om in elektrische signalen die het brein kan verwerken. Zonder de haren zijn de muizen doof. De dove muizen werden vervolgens tussen horende muizen gezet en groeiden in een normale sociale omgeving op.

WIST U DAT…

…recent onderzoek erop wees dat muizen wel nieuwe liedjes kunnen leren? Hoewel de experimenten die bij dat onderzoek horen, duidelijk lijken aan te tonen dat muizen van andere muizen nieuwe liedjes of fragmenten ervan kunnen leren, zijn lang niet alle onderzoekers overtuigd. Een grote handicap van dit onderzoek is dat het maar onder een kleine groep muizen is uitgevoerd.

Resultaten
Zodra de muizen volwassen waren, zetten de onderzoekers ze bij enkele vrouwtjes. De muizen gingen daarop spontaan zingen om de vrouwtjes te versieren. Zowel de dove muizen als de muizen die konden horen, produceerden dezelfde ultrasone geluiden. “Het betekent dat ze niet in staat hoeven te zijn om te horen om deze geluiden te produceren,” vertelt onderzoeker Christine Portfors. “Ze hoeven zichzelf niet te horen. Ze hebben geen behoefte aan auditieve feedback. Ze hoeven het niet te leren.”

En dat betekent dat het dus geen zin heeft om muizen te bestuderen wanneer we meer willen weten over hoe muizen – maar ook andere soorten, waaronder mensen – vocaal leren. Wel kunnen onderzoekers muizen gebruiken als ze meer willen weten over de genetische mechanismen achter communicatiestoornissen.

Bronmateriaal

"Deaf or not, courting male mice make same sounds" - WSU.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Novartis AG (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd