Muis ontwikkeld die graag een borreltje drinkt

Wetenschappers hebben muizen gekweekt die zelfstandig dronken kunnen worden. Een doorbraak!

Er wordt jaarlijks heel wat onderzoek gedaan naar alcoholisme. En veelal worden voor die onderzoeken muizen gebruikt. Maar die muizen gedragen zich lang niet op dezelfde manier als (dronken) mensen. Wanneer ze bijvoorbeeld de keus krijgen tussen alcohol en water, dan kiezen ze vaak alsnog voor water. Ze worden dus pas echt dronken als ze gedwongen worden om alcohol te drinken.

Realistisch
Niet echt een representatief onderzoeksmodel. Want zoals u weet, hoeven wij mensen niet gedwongen te worden om een borrel te drinken. Wetenschappers van de Indiana University-Purdue University Indianapolis besloten daarom dat het tijd werd voor een wat realistischere proefpersonen: muizen die uit zichzelf dronken kunnen worden. Want hoe realistischer de proefpersonen, hoe realistischer ook de onderzoeksresultaten.

WIST U DAT…

…onderzoekers eerder al een onvermoeibare muis ‘maakten’?

Alcohol
In het blad Addiction Biology vertellen ze nu dat het gelukt is om zo’n muis te kweken. Er gingen zo’n veertig generaties overheen, maar de muis die de wetenschappers nu in handen hebben, drinkt vrijwillig alcohol. Dat heeft gevolgen: soms heeft het beestje wel drie keer meer alcohol in het bloed dan een automobilist in het bloed mag hebben. En die hoeveelheid benadert de hoeveelheid alcohol die alcoholisten soms in het bloed hebben.

Daarmee is de muis uitermate geschikt om het gedrag van alcoholisten te bestuderen. “Deze muizen moeten ons een beter begrip geven van het mechanisme in het brein dat betrokken is bij het consumeren van alcohol,” legt onderzoeker Nicholas Grahame. “Ook moet de muis ons een beter inzicht geven in de giftige effecten die alcohol op het brein heeft.” Uiteindelijk heeft het allemaal maar één doel: het ontwikkelen van effectieve therapieën tegen alcoholmisbruik.

Bronmateriaal

"New Strain of Lab Mice Mimic Human Alcohol Consumption Patterns" - IUPUI.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Chika Watanabe (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd