Muziek in braille nu voor iedereen weggelegd

Muziek is één van de kunstvormen waarbij blindheid geen barrières creëert. Muziek luisteren kan altijd en dankzij de code die Louis Braille vormde is ook muziek maken geen probleem. Toegang krijgen tot die braille bladmuziek was wel een probleem. Gelukkig is er nu een Europees systeem waardoor die muziek prima toegankelijk wordt.

Slechts een fractie van alle bladmuziek op aarde is in braille ‘vertaald’. Naar schatting gaat het om minder dan vijftien procent. Veel van de vertalingen zijn slechts lokaal beschikbaar. Het systeem Contrapunctus maakt daar een einde aan. Muziek is via Contrapunctus gemakkelijker te verspreiden en blinde mensen kunnen met het programma hun favoriete muziek in braille vertalen. De bibliotheek met braillemuziek dijt dan ook flink uit.

Het systeem helpt de blinden ook om de muziek op de juiste manier te spelen. Zo wordt de muziek – terwijl de blinde deze leest – gespeeld. “Dat is belangrijk,” vertelt de coördinator van het systeem Antonio Quatraro. “Een opname is niet zo accuraat als de geprinte versie, net als het gesproken woord niets zegt over spelling en interpunctie.” In het systeem kunnen gemakkelijk aantekeningen gemaakt worden. Volgens Quatraro gaat er een wereld voor de blinden open. “Het is alsof je je hele leven op een fiets hebt gereden en nu een auto krijgt.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd